"Problema electrificării se discută de zeci de ani, nu de când au venit operatorii sau s-au făcut privatizări în distribuţia de energie. Este adevărat, au rămas multe gospodării neelectrificate, însă statul şi autorităţile locale au obligaţia de a contribui la programul de electrificare. Fiecare Guvern a avut în obiective finalizarea sau apropierea de finalizare pentru programul de electrificare", a spus Vlăsceanu, prezentă la o dezbatere pe teme energetice organizată de PRIA Events.
Potrivit acesteia, legea prevede că aceste investiţii trebuie să aibă la bază o analiză cost-beneficiu.
"Gândiţi-vă ce ar însemna o extindere de reţea de zeci de kilometri pentru un singur consumator. Aceste costuri se socializează în tarifele de distribuţie şi nu ştiu dacă este corect. Nici aceste gospodării n-au nicio vină, pentru că, istoric, sunt în vârful muntelui, dar nici nu se justifică o extindere de reţea complet neeconomică. Este o problemă, dar nu este problema operatorilor de distribuţie sau nu numai a lor. Tarifele totuşi sunt socializate pe zonele de concesiune şi, s-au făcut studii, electrificarea tuturor locuinţelor ar însemna o creştere semnificativă", a subliniat oficialul ACUE.
Potrivit acesteia, pentru consumatorii izolaţi au apărut alte soluţii, precum metodele de producere locală a energiei necesare.
Vlăsceanu a adăugat că, în alte ţări din Uniunea Europeană, când este construită o casă, prima dată sunt asigurate utilităţile şi abia apoi se eliberează autorizaţia de construcţie.
"La noi acest lucru nu este respectat şi de aici apar şi unele discuţii cine trebuie să racordeze şi de ce durează atât. Autorităţile locale trebuie să se implice şi să-şi ajute alegătorii, nu să-şi aducă aminte de ei la patru ani. Autoritatea locală ar trebui să pună la dispoziţia clienţilor, populaţiei, zonele deja gata racordate la utilităţi. Noi observăm însă că se construieşte haotic, apoi vin şi solicită racordarea cu costuri uriaşe", a adăugat reprezentantul ACUE.
La finele lunii martie, ministrul de resort, Victor Grigorescu, declara că în România există peste 100.000 de gospodării neelectrificate. AGERPRES