Peste 47 de milioane de americani au trecut deja prin boală, conform datelor înregistrate oficial. În realitate, s-ar putea ca numărul să fie mai mare.
O parte nedeterminată dintre aceștia s-au și vaccinat, ceea ce înseamnă că acum au ceea ce oamenii de știință numesc ”imunitate hibridă”. Mai precis, este ceea ce se întâmplă atunci când sistemul nostru imunitar a făcut atât o ”repetiție generală” de a combate virusul, datorită vaccinului, cât și o ”performanță” în viața reală, datorită trecerii prin boală, potrivit NPR.org.
De aceea, acum se pune întrebarea – dacă am avut deja COVID-19 simptomatic, mai este nevoie de doza a treia de vaccin?
Persoanele cu ”imunitate hibridă” au deja o imunitate mai bună decât persoanele vaccinate?
Oamenii de știință nu pot spune încă exact. Doza booster nu a fost disponibilă până acum pentru majoritatea americanilor, iar studiile pentru a înțelege cât de necesară e doza booster pentru toată lumea, mai ales în cazul celor care au fost infectați și vaccinați, încă nu au fost realizate.
Oamenii de știință susțin că, din toate punctele de vedere, persoanele cu ”imunitate hibridă” au deja o imunitate mai bună decât persoanele vaccinate care nu au avut niciodată COVID-19 sau persoanele care au fost infectate, dar nu s-au vaccinat.
„Este corect să spunem că imunitatea va fi probabil mai puternică, astfel încât șansa de a vă îmbolnăvi, în special cu varianta Delta, este foarte, foarte scăzută”, spune dr. Duane Wesemann, imunolog la Brigham and Women’s Hospital și Harvard.
Doar pentru că avem această imunitate mai puternică nu înseamnă că trebuie să evităm doza booster
Dar, doar pentru că avem această imunitate mai puternică nu înseamnă că nu ar fi bine să facem și doza booster. Acest lucru este valabil mai ales dacă suntem predispuși să facem o formă severă a COVID-19, spune John Wherry, directorul Institutului de Imunologie de la Universitatea din Pennsylvania.
Cea mai bună imagine a puterii pe care o dă ”imunitatea hibridă” provine din studierea oamenilor care au fost infectați și apoi vaccinați. Acest lucru a fost denumit de unii oameni de știință drept „imunitate supraumană”.
În mod obișnuit, imunitatea naturală durează șapte-opt luni, au arătat studiile. După aproximativ un an, sistemul imunitar va păstra o oarecare amintire, dar s-ar putea să fie mai vulnerabil la noile variante.
Cercetările arată că persoanele cu acest tip de ”imunitate hibridă” produc mai mulți anticorpi și acest răspuns nu este doar mai stabil, dar și mai rezistent la toate variantele, spune Wesemann, al cărui laborator a studiat răspunsul imun la persoanele care au fost infectate și după ce s-au vaccinat.
Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că indivizii care s-au recuperat după Covid, dar s-au și vaccinat, au dezvoltat de 100 de ori mai mulți anticorpi împotriva variantei Beta (B.1.351) comparativ cu cei care au fost doar infectați. Aceștia au avut un sistem imunitar mult mai pregătit pentru a lupta împotriva diverselor variante, chiar dacă nu au fost anterior infectați cu această variantă.