Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a lansat acuzații grave la adresa țării noastre! Autoritățile europene subliniază că România nu depune eforturi suficiente pentru restituirea bunurilor confiscate în perioada comunismului.
Acuzații crunte la adresa României! Țara noastră a fost condamnată de CEDO: Trebuie să depună eforturi
Acuzațiile lansate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au venit în contextul în care România a adoptat în anul 2013 o lege nouă pentru a le permite persoanelor ale căror bunuri au fost naționalizate să obțină o restituire sau o despăgubire.
Totuși instanța de la Strasbourg a subliniat că mecanismul de restituire rămâne „puțin funcțional”
„În pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanți nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiți insuficient. Această neexecutare prelungită a deciziilor adoptate de instanțe judecătorești”, au transmis autoritățile europene într-un comunicat.
Mai mult, CEDO a apreciat că „lipsa unui recurs efectiv în această privința” au dus la „impunerea reclamanților a unei poveri individuale excesive”.
„Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente”, a transmis CEDO.
Amintim că CEDO a fost sesizată în anul 2017 de 53 de cetăţeni români care au obţinut, fiecare, o hotărâre definitivă în favoarea lor, privind emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizații pentru terenuri confiscate în timpul regimului comunist din perioada 1945-1989.
Informațiile transmise de Asociația pentru Proprietatea Privată
De asemenea, Asociația pentru Proprietatea Privată a punctat că statul român nu a reușit să rezolve, în 30 de ani, situația proprietarilor ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 6 hotărâri împotriva statului român, pentru că nu a reușit să rezolve, în 30 de ani, situația proprietarilor ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor.
Nici guvernul PSD, nici guvernul liberal care i-a urmat nu au luat vreo măsură concretă pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel încât instanța europeană a fost nevoită să rezolve zeci de dosare.
Statul român este astfel obligat să plătească despăgubiri foștilor proprietari la valoarea de piață, în majoritatea cazurilor adăugând și câte 5000 de euro daune morale, plus cheltuielile de judecată ocazionate de introducerea acțiunii la CEDO”, a anunțat Asociația pentru Proprietatea Privată săptămâna trecută.