Hunter și Joe Biden, acuzați pe nedrept
Un fost colaborator al FBI a fost inculpat pentru furnizarea de informații false cu privire la o presupusă schemă de corupție care ar fi implicat o companie ucraineană, precum și pe președintele Joe Biden și pe fiul acestuia.
La vârsta de 43 de ani, Alexander Smirnov este învinuit că a furnizat informații incorecte cu privire la presupusele plăți primite de familia Biden de la compania de energie Burisma.
Departamentul de Justiție a declarat că Smirnov a oferit informații incorecte FBI-ului din antipatie față de președintele Biden.
Republicanii au folosit declarațiile sale într-o încercare de a-i aduce acuzații lui Biden.
Hunter Biden a respins vehement acuzațiile împotriva sa. El se pregătește să ofere mărturie în fața Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanților în cursul lunii februarie, în legătură cu aceste acuzații.
Conform Departamentului de Justiție, Smirnov a fost reținut joi în Las Vegas. El a fost arestat după ce s-a întors dintr-o călătorie internațională. Colaboratorul FBI este acuzat de furnizarea de informații false și de crearea de înregistrări fictive.
Într-un document de acuzare care se întinde pe 37 de pagini, publicat joi, procurorul special David Weiss, care se ocupă de anchetarea lui Hunter Biden, a formulat acuzații împotriva lui Smirnov. Acesta din urmă este acuzat pentru furnizarea de informații false și insulte la adresa președintelui și a fiului său. Aceste informații ar fi fost oferite în iunie 2020.
Anchetatorii afirmă că aceste informații au fost furnizate după ce Biden a fost confirmat drept candidat democrat la alegerile prezidențiale din 2020. Totodată, ar fi fost date după ce Smirnov și-a exprimat părerile negative despre Joe Biden.
În ultimul an, republicanii din Congres au utilizat acuzațiile aduse de Smirnov în încercarea lor de a aduce acuzații împotriva președintelui SUA.
Burisma, acuzată că ar fi plătit 5 milioane de dolari către familia Biden, a fost supusă unei anchete penale
Când investigația a fost anunțată, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că un informator de încredere al FBI a adus acuzații despre mituirea familiei Biden.
Mai târziu, republicanii au reușit să convingă FBI-ul să facă publice notițele referitoare la declarațiile lui Smirnov.
În momentul respectiv, membrii republicani ai Congresului au admis că nu s-au verificat acuzațiile și că nu exista nicio dovadă că Joe Biden ar fi primit vreo plată din partea Ucrainei.
În prima fază, Smirnov a pretins că reprezentanții Burisma au comunicat că au recrutat pe fiul președintelui, Hunter, pentru a le oferi protecție, prin influența tatălui său, în diverse situații delicate. Recrutarea s-ar fi întâmplat în cadrul unor întrevederi desfășurate între 2015 și 2016.
În acea perioadă, Biden deținea funcția de vicepreședinte în timpul administrației lui Barack Obama. Hunter Biden era membru al consiliului de administrație al companiei Burisma.
Compania Burisma a fost subiectul unei anchete penale conduse de procurorul general al Ucrainei din acea perioadă.
Potrivit lui Smirnov, firma a transferat câte 5 milioane de dolari către Biden și fiul său, în schimbul asigurării ca Hunter să intervină, prin intermediul tatălui său, în toate problemele legale pe care le-ar fi putut întâmpina compania.
Alexander Smirnov ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare
Procurorii au susținut că, de fapt, domnul Smirnov a avut discuții cu oficialii Burisma abia în 2017, după ce Biden nu mai era vicepreședinte și după ce procurorul general al Ucrainei de la acea vreme fusese demis în februarie 2016.
„Cu alte cuvinte, când (Joe Biden) nu avea nicio posibilitate de a influenţa politica SUA şi când procurorul general nu mai era în funcţie”, aflăm din punerea sub acuzare.
Echipele de anchetă au subliniat că Smirnov a reinterpretat interacțiunile sale obișnuite de afaceri cu Burisma din 2017 și ulterior, transformându-le în acuzații de corupție împotriva lui Joe Biden, după ce și-a exprimat opiniile negative privind președintele și candidatura acestuia.
În timpul unui nou interogatoriu de către agenții FBI în 2023, Smirnov ar fi modificat aspecte ale relatării sale și ar fi adus noi acuzații, susținând că s-a întâlnit cu oficiali ruși.
În cazul unei condamnări, Smirnov ar putea primi o pedeapsă maximă de 25 de ani de închisoare.