Concret, premierul Ludovic Orban a declarat că în cazul în care social-democrații nu vor vota pentru demiterea Avocatului Poporului înseamă că aceștia nu doresc impozitarea pensiilor speciale. În plus, acesta a mai declarat că Renate Weber este, de fapt, avocatul PSD nu Avocatul Poporului.
„Renate Weber a rămas, cum a fost și Victor Ciorbea, avocatul PSD, nu Avocatul Poporului. Ne vom strădui (să o demitem din funcție). Ultimul atac la CCR a fost atacul privind legii de impozitare a pensiilor speciale. Atunci se va vedea dacă PSD sprijină cu adevărat supraimpozitarea pensiilor speciale. Dacă votează (demiterea Renatei Weber) înseamnă că sprijină cu adevărat. Dacă nu, nu”, a declarat Ludovic Orban.
PNL are nevoie de PSD în acest demers
Pentru a o putea schimba din funcție pe Renate Weber, liberalii trebuie să aibă o înțelegere cu PSD, având în vedere că PNL nu are majoritate nici în Birourile Parlamentare nici în plenul reunit.
„Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”.
PSD consideră că nu există un motiv întemeiat pentru a o demite pe Renate Weber
Social-democrații consideră că nu există vreun motiv întemeiat pentru ca Renate Weber să fie destituită din postul de Avocatul Poporului.
Liberalii vor începe demersurile parlamentare în acest sens.
Premierul Ludovic Orban o acuză pe Renate Weber de partizanat politic.
Purtătorul de cuvânt al PSD a spus, duminică, că PSD nu înţelege de ce un partid cu un procent aşa mic în Parlament, cu referire la PNL, îşi permite să atace instituţiile fundamentale.
Singurul mod în care PSD ar lua în calcul schimbarea Avocatului Poporului ar fi într-o discuţie în spaţiul public despre o reformă la nivelul acestor instituţii, regăsită într-o eventuală schimbare a Constituţiei.
„Nu există niciun motiv întemeiat, în acest moment, să fie demis Avocatul Poporului. (…) Noi nu putem comenta deciziile legale ale Avocatului Poporului. Că ne plac, că nu ne plac, ele se întâmplă, exact cum că ne place, că nu ne place, domnul Iohannis contestă la Curte legi importante. (…) Orice demers care atacă instituţii fundamentale şi văd că domnul Orban este un fan al acestui tip de demersuri, atacă CCR, Avocatul Poporului, Înalta Curte, lucrurile acestea trebuie să se oprească. Nu văd de ce un Guvern care are 20% în Parlament îşi permite să facă aceste afirmaţii faţă de ele”, a declarat Lucian Romașcanu.
Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea