Fostul prim-ministru al Republicii Moldova a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care acuză PAS de cheltuieli ilegale de miliarde de lei din bani publici.

Astfel, Ion Chicu îndeamnă Procuratura Anticorupție, Curtea de Conturi, Comisia de Control a utilizării finanțelor publice, Corpul de Control al prim-ministrului și Inspecția Financiară să se autosesizeze în acest sens.

„Zimbrii Ceahlăului” la PAScutul miliardelor…sau cum gruparea PAS cheltuie ilegal miliarde de lei publici din FAOAM.

În anul 2023:

  • prima de asigurare medicală în mărime fixă a crescut până la 12636 lei;
  • a fost introdusă obligativitatea asigurării duble pentru zeci de mii de cetățeni, care activează în baza contractelor de prestare de servicii – lor li se rețin 9% din recompensă, dar sunt obligați să aibă și poliță procurată cu 12636 lei;
  • a fost instituită obligativitatea reținerii a 9% din salariu pentru oamenii, care dețin deja poliță de asigurare, procurată individual până la angajare.

Prin aceste modificări legislative, Maia Sandu și gruparea sa intenționează să colecteze la buget sute de milioane în plus”, se arată în mesajul acestuia de pe rețelele de socializare.

Modalitatea în care au fost cheltuiți bani

Fostul prim-ministru moldovean a explicat, în mesajul de pe Facebook, cum au fost cheltuite miliardele din FAOAM.

”Haideți să vedem, cum Nemerenco și amicul ei de la CNAM, DodonIon, cheltuie miliardele din FAOAM.

Pe parcursul lunii ianuarie 2023, CNAM a încheiat sute de contracte de prestări de servicii medicale cu multiple instituții medicale private și publice (vedeți imaginea anexată). A făcut-o cu încălcarea flagrantă a legislației. Toate aceste Contracte au fost încheiate cu încălcarea Legii 1585 (Articolul 12, alin.3 , litera a1), Hotărârii de Guvern 1387/2007 cu privire la aprobarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală și Statutului CNAM.

Legea 1585 prevede clar, că Contractele de prestare de servicii medicale sunt încheiate de către CNAM în baza CRITERIILOR de contractare aprobate de Guvern (extrasul din L1585 este anexat mai jos) O asemenea încălcare gravă cuplul Nemerenco&Dodon a admis-o și pentru contractele încheiate în 2022, dar atunci măcar au emis un Ordin comun, care stabilea aceste Criterii. Pentru anul 2023 un asemenea Ordin deja nu mai este semnat de Nemerenco, pentru că cineva a avertizat-o că e contrar legii 1585.

Deoarece Nemerenco nu se grăbește să propună Guvernului proiectul Hotărârii de Guvern, prin care s-ar aproba aceste Criterii de contractare, interpusul ei de la CNAM încheie contractele conform unor criterii pe care și le-a stabilit el singur, probabil.

Totodată, deja sunt semnate și contractele cu unii prestatori de asistență medicală primară, iar în contracte sunt incluse tarifele per capita care stau la baza estimării contractului. Acest tarif de fiecare dată era aprobat prin criteriile de contractare, ceea ce oferea bază juridică pentru a le include în contracte (exemplul pentru 2021 în imaginea anexată). Anul acesta tarifele au fost incluse în contracte fără a fi aprobate”, mai spune Ion Chicu.

Trebuie luate în considerare mai multe aspecte tehnice

Fostul șef al Guvernului de la Chișinău mai spune că există și o multitudine de aspecte tehnice care trebuie luate în considerare.

”În afară de aceasta, mai există o multitudine de aspecte tehnice, care trebuie luate în considerare în procesul de contractare a serviciilor prestate de instituțiile medicale, care se includ în Criteriile de contractare.

Procuratura Anticorupție, Curtea de Conturi, Comisia de Control a utilizării finanțelor publice, Corpul de Control al prim-ministrului, Inspecția Financiară – nu doriți să vă implicați? E vorba de miliarde de lei publici…”, se arată în mesajul de pe rețelele de socializare.