ACUZAȚII DURE: UE se transformă în închisoare. Alte state membre îşi vor dori să se desprindă de UE

Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt a avertizat duminică Uniunea Europeană că dacă obiectivul ei la negocierile privind Brexitul este să pedepsească Marea Britanie pentru că a ales să părăsească blocul comunitar, atunci şi alte state membre ar putea ajunge să-şi dorească să se desprindă de UE.

‘În acest moment se pare că voi (Uniunea Europeană n.red) credeţi că modalitatea de a ţine blocul (comunitar) împreună este să pedepsiţi un membru care pleacă’, a spus Jeremy Hunt la Congresul Partidului Conservator britanic. 

‘Lecţia istoriei este clară: dacă transformaţi blocul comunitar într-o închisoare, dorinţa de a ieşi nu va scădea, dimpotrivă, ea va creşte şi noi nu vom fi singurul prizonier care să dorească să scape’, a completat şeful diplomaţiei britanice în discursul său. 

‘Să nu confundaţi niciodată politeţea britanică cu slăbiciunea britanică’, a mai spus Jeremy Hunt, cerând Uniunii Europene să-şi schimbe abordarea pentru a scoate din impas negocierile privind Brexitul. 

Aceste negocieri au dominat prima zi a Congresului Partidului Conservator britanic, în contextul în care, pe lângă blocajul din tratativele cu Bruxellesul, premierul Theresa May trebuie să gestioneze şi confruntarea dintre cele două tabere din interiorul propriei formaţiuni, care au fiecare o viziune diferită privind Brexitul. În timp ce o tabără, reprezentată mai ales de fostul ministru de externe Boris Johnson, pledează pentru un ‘Hard Brexit’ (Brexit dur), adică o ruptură totală de UE, cealaltă tabără doreşte un ‘Soft Brexit’ (Brexit uşor), respectiv un acord care să asigure cât mai multe legături între Marea Britanie şi UE după ieşirea efectivă din blocul comunitar. 

Theresa May a lansat duminică un apel la unitate şi a reafirmat că, în lipsa unui acord convenabil pentru Londra, este de preferat o ieşire din UE fără niciun acord. 

La ultimul lor summit liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în ‘Planul de la Chequers’ şi i-au cerut premierului Theresa May să înainteze noi propuneri privind viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze şi relaţiile comerciale post-Brexit, capitole care împiedică în continuare găsirea unui acord privind Brexitul. 

În replică, Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit. 

UE insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării. 

‘Planul de la Chequers’ propune ca Marea Britanie să menţină la capitolul comerţului cu bunuri relaţii strânse cu UE (nu şi în comerţul cu servicii) după ieşirea oficială din blocul comunitar, la 29 martie 2019, aceasta fiind în opinia Londrei şi cea mai bună opţiune de a menţine deschisă frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, propunere respinsă însă de europeni, care consideră că astfel ar fi afectată integritatea pieţei unice europene.AGERPRES