Raportarea de miercuri a Grupului de Comunicare Strategică privind numărul de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus în România nu a fost primită tocmai bine de unii reprezentanți ai scenei politice.
Deputatul ALDE Varujan Vosganian a făcut miercuri declarații extrem de grave cu privire la raportările zilnice publicate de Grupul de Comunicare Strategică – GCS.
Vosganian acuză GCS că a crescut în mod fals, intenționat, numărul de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus, pentru a pune presiune pe Parlament, în contextul controverselor legate de prelungirea stării de alertă.
”Raportările sunt inexacte”
Mai mult decât, deputatul ALDE acuză faptul că raportările zilnice ale GCS suferă de inexactitate. El a sesizat, de exemplu, că rata de persoane vindecate în București este mult mai mică decât în restul țării.
Vosganian consideră acest lucru anormal, în condițiile în care Capitala dispune de cele mai multe spitale, în comparație cu celelalte orașe din țară.
Deputatul ALDE a afirmat că l-a întrebat pe profesorul Adrian Streinu-Cercel în legătură cu această anomalie, dar că specialistul nu a putut să îi furnizeze un răspuns.
”Nu cerem ca datele raportate de GCS să aibă precizie de farmacie. Am dori însă ca ele să reflecte realitatea”, a spus Varujan Vosganian, în direct la Antena 3.
În context, trebuie precizat că GCS a anunțat miercuri 345 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, faţă de ziua precedentă, cea mai mare creştere din ultima perioadă.
14 noi decese
Până miercuri, 17 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 22.760 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.117 au fost declarate vindecate și externate.
În plus, în intervalul 16.06.2020 (10:00) – 17.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 14 decese (7 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Cluj, Galați, Ilfov, Mehedinți, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.
Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, mai precizează Grupul de Comunicare Strategică.