Rusia pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, informează AFP.
Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi „bătălia naraţiunilor” cu Rusia cu privire la realitatea sancţiunilor impuse Moscovei se vor afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, luni, la Luxemburg.
„Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale”, a dat asigurări Josep Borrell, într-un articol postat pe blogul său oficial.
Moscova a militarizat exporturile de cereale
Şeful diplomaţiei europene a denunţat „alegerea politică conştientă a Rusiei de a ‘militariza’ exporturile de cereale şi de a le utiliza ca pe un instrument de şantaj împotriva oricui se opune agresiunii sale” asupra Ucrainei.
„Rusia a transformat Marea Neagră într-o zonă de război, blocând expedierile de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (…) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale”, a subliniat Borrell.
Sancţiunile impuse de UE „nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, a precizat şeful diplomaţiei europene.
„Suntem pe deplin conştienţi că există o ‘bătălie a naraţiunilor’ în jurul acestei probleme” a sancţiunilor, recunoaşte Borrell.
„Este imperativ de a permite reluarea exporturilor ucrainene cu navele maritime. Lucrăm în strânsă colaborare cu ONU şi sperăm că o soluţie va putea fi găsită în următoarele zile. A nu face aceasta riscă să provoace o catastrofă alimentară mondială”, a atenţionat Josep Borrell.
Rusia trebuie să accepte deblocarea rapidă a porturilor ucrainene
De asemenea, SUA şi Uniunea Europeană au îndemnat joi Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale care sunt stocate acolo şi a atenua astfel criza alimentară mondială.
Moscova „ar trebui să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război”, a subliniat secretarul pentru agricultură al SUA, Tom Vilsack, în timpul unei conferinţe de presă după discuţii la ONU. „Acesta este un lucru serios, noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă”, a insistat el.
ONU negociază de mai multe săptămâni cu Moscova, Kiev şi Ankara un acord ce ar permite cerealelor ucrainene să iasă în siguranţă din Ucraina şi îngrăşămintelor produse în Rusia să revină pe piaţa internaţională.
Pe de altă parte, Moscova se plânge că exporturile sale sunt împiedicate de sancţiunile economice.