Acuzații fără precedent la adresa Rusiei. Președintele francez Emmanuel Macron este de părere că Federația Rusă alimentează propaganda anti-franceză în Africa, acolo unde Franța a fost o putere colonială.
Acuzații fără precedent la adresa Rusiei. Alimentează propaganda. Anunțul venit acum de la Paris
Președintele Franței a declarat că Rusia alimentează propaganda anti-franceză în Africa cu scopul de a servi ambițiilor „prădătoare” în națiunile africane cu probleme, acolo unde Franța a suferit în ultimii ani eșecuri militare, dar și o pierdere mare a influenței.
Emmanuel Macron a fost rugat să răspundă criticilor care spun că Franța exploatează legăturile economice și politice istorice din fostele sale colonii pentru a-și servi propriile interese.
„Această percepție este alimentată de alții, este un proiect politic”, a declarat Macron într-un interviu pentru TV5 Monde. „Nu sunt prost, mulți oameni de influență, care vorbesc uneori în programele dumneavoastră, sunt plătiți de ruși. Îi cunoaștem”.
De asemenea, președintele francez a mai spus ”o serie de puteri, care vor să-și extindă influența în Africa, fac acest lucru pentru a afecta Franța, pentru a-i afecta limba, pentru a semăna îndoieli, dar mai ales pentru a urmări anumite interese”.
Franța a fost o putere colonială într-o bună bucată din Africa
Țara condusă de Emmanuel Macron a fost o putere colonială în cea mai mare parte a Africii occidentale și centrale.
Pe acest fond, Franța are legături militare de lungă durată în toată Africa francofonă, în timp ce trupele franceze au fost staționate în Mali pentru o perioadă de zece ani, într-o operațiune de combatere a terorismului. Operațiunea Franței nu este văzută cu ochi buni de critici, aceștia spunând că este un eșec. Mai mult decât atât, ei acuză Franța că a destabilizat și mai mult regiunea.
Franța și-a retras trupele din Mali în 2020
Țara a fost nevoită să își retragă trupele din Mali, după ce armata țării africane a preluat puterea în urma unei lovituri de stat ce a avut loc în urmă cu doi ani. Parisul a fost nevoit să își retragă trupele din Mali după ce armata țării africane a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2020, pe fondul unei rupturi de relații.
De asemenea, liderii militari au invitat gruparea Wagner pentru a ajuta în lupta împotriva militanților islamiști și au tăiat legăturile cu Franța. La rândul său, Rusia a declarat că Wagner nu reprezintă statul rus și nici nu este plătită de acesta, însă Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Wagner, subliniind că efectuează misiuni clandestine pentru guvernul rus.
Națiunile Unite au emis un raport anul trecut în care se arată ca instructorii militari ruși și trupele locale din Republica Centrafricană au forțat excesiv civilii, au ucis fără discernământ, au ocupat școli și au efectuat jafuri pe scară largă.
Kremlinul neagă afirmațiile
În urma raportului, Kremlinul spune că instructorii ruși nu au luat pare la aceste omoruri sau jafuri din această țară bogată în aur și diamante. În cursul zilei de duminică, 20 noiembrie, președintele Emmanuel Macron a precizat că Federația Rusă a avut un comportament prădător.
„Trebuie doar să vă uitați la ceea ce se întâmplă în Republica Centrafricană sau în altă parte pentru a vedea că proiectul rusesc în curs de desfășurare acolo, când Franța este dată la o parte, este un proiect de prădător”, a declarat președintele Franței, adăugând ”se face cu complicitatea unei junte militare rusești”.