Acuzaţia, formulată de ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vânătoare britanice, desfăşurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămânii.
Avioanele de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force au decolat de la baza Kogălniceanu în urma semnalării prezenţei unui avion rusesc de tipul Be-12, care decolase din Crimeea şi zbura în direcţia sud-vest deasupra Mării Negre, a anunţat vineri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.
Această nouă operaţiune a survenit după interceptarea miercuri dimineaţă, tot de către avioanele Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force, a două avioane de luptă ruseşti Su-30 Flanker în apropiere de spaţiul aerian al NATO deasupra Mării Negre. ‘(…) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice’, scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă. ‘În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos’, susţine comunicatul.
Ministerele britanice al Apărării şi de Externe au refuzat să comenteze duminică pe marginea comunicatului ambasadei ruse. Agerpres