„Suferă de sindromul impostorului, chiar dacă a câștigat un turneu de Grand Slam și a fost numărul 1 WTA”, a spus Martina Navratilova.
Deși Simona Halep a început bine meciul cu Karolina Pliskova, conducând-o în primul set cu 5-4, în a doua parte a meciului a avut o cădere șocantă, care a dus la pierderea a 9 game-uri consecutive. Meciul s-a terminat cu 7-5, 6-1 pentru sportiva din Cehica, iar Halep a pierdut șansa de a se clasa din nou pe primul loc în clasamentul WTA.
Cozmin Gușă spune adevăruri ascunse. Dezbateri în toi la Realitatea
Ce este sindromul impostorului
”Sindromul impostorului te face să te simți vinovat(ă) și vulnerabil(ă) din cauză că, gândești tu, ocupi o poziție și te bucuri de privilegii care, poate, nu ți s-ar cuveni de drept. Dimpotrivă, efectul Dunning-Kruger te face să te consideri o victimă din cauză că, gândești tu, sigur ai fi îndreptățit(ă) să ocupi poziții și să primești recompense superioare.
Sindromul impostorului nu e considerat o trăsătură de personalitate (relativ stabilă), nici o boală psihică (ce ar necesita o terapie). E plasat de psihologi în categoria distorsiunilor cognitive, posibil de corectat prin procese de dezvoltare personală și profesională (educație, coaching etc.).
Lovitură cruntă pentru Antena 3! Digi 24 dă lovitura. Le-a luat un fost angajat
Nu e doar o obișnuință individuală de a te raporta la competențele și performanțele tale, e un fenomen cu rădăcini și consecințe sociale profunde. Are legătură cu educația primită în familie și în școală.
Are legătură cu mobilitatea socială: procesul prin care persoane care s-au născut în familii ne-favorizate și defavorizate ajung, prin educație, pe poziții socio-profesionale superioare – unde, din cauza originii lor sociale, se simt fake-uri.
Are legătură cu exacerbarea competiției profesionale, cu feedback-urile negative și cu faptul că, aflați în competiție cu tine, oamenii evită să-ți recunoască performanțele, le minimizează ori chiar le neagă.
Are legătură cu relativizarea adevărurilor absolute și a criteriilor de performanță, cu multiplicarea perspectivelor și alternativelor în științe și în practicile profesionale”, potrivit Digisport.ro.