Acuzații grave la adresa Turciei! Un diplomat ucrainean susține că au cumpărat cerealele furate de Rusia
Acuzațiile au fost lansate în ziua de vineri, 3 iunie, de către ambasadorul Kievului la Ankara, Vasyl Bodnar. Acesta susține că Turcia se numără printre țările care continuă să cumpere cereale pe care Rusia le fură din Ucraina.
De asemenea, ambasadorul a mai spus că a cerut ajutorul autorităților turce și al Interpolului pentru a investiga cine este implicat în transporturile de cereale care tranzitează apele turcești. Amintim că acuzațiile acestuia au fost lansate în contextul în care se estimează că 22 de milioane de tone de cereale stau în silozuri, așteptând să fie trimise în întreaga lume.
Vămile au fost blocate de tirurile cu cereale din Ucraina
În altă ordine de idei, amintim că sute de camioane pline cu cereale din Ucraina au stat o zi întreagă la coada formată în punctele de trecere a frontierei de la ieșirea din Republica Moldova spre România. Timpul de așteptare din vamă a fost foarte lung iar aglomerația s-a format rapid, din cauză că porturile ucrainene sunt blocate acum de armata rusă.
În țara noastră, vameșii fie nu au suficiente echipamente, fie lucrează foarte greu. Intrarea cu mărfuri ucrainene în Uniunea Europeană presupune o verificare minuțioasă și cauzează întârzieri. Tirurile aleg rute ocolitoare prin Republica Moldova, România și Bulgaria pentru a ajunge în Turcia sau Georgia. România pierde astfel oportunitatea de a încasa mulți bani din exportul pe care Ucraina îl face prin țara noastră.
Prin Republica Moldova tranzitează și containerele cu marfă care nu pot ajunge pe cale maritimă în portul ucrainean Odesa și sunt preluate din portul românesc Constanța, apoi transportate pe cale terestră în Ucraina. În acest context, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat anterior că țara noastră ajută continuu Ucraina pentru a-și putea trimite cerealele în alte state.
„Noi primim cereale prin sistemul nostru feroviar, de exemplu, prin Portul Galaţi pe Dunăre, care este unul dintre cele mai mari porturi româneşti pe acest fluviu, şi apoi, de la această destinaţie pe Dunăre, în Portul Constanţa, care este cel mai mare port din Marea Neagră. Şi pot să vă informez că, deja în ultimele săptămâni, peste 240.000 de tone de cereale ucrainene au plecat din Portul Constanţa spre alte destinaţii”, a spus ministrul român.