Fondul Proprietatea, acționar minoritar la mai multe companii de stat din diverse domenii, solicită transparență deplină și garanții împotriva ”potențialelor conflicte de interese” din Consiliul de Administrației al companiei aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.
“Fondul Proprietatea dorește să-și exprime dezaprobare puternică față de lipsa de transparență a Ministerului Transporturilor, în calitate de acționar majoritar, care a propus revocarea și numirea unor membri în Consiliul de Administrație al APM, fără a furniza acționarului minoritar niciun fel de informații sau documente justificative. Ministerul Transporturilor nu a dezvăluit lista de candidați propusă și nu a oferit niciun fel de detalii privind experiența și calificările acestora pentru funcția respectiva și nici despre procesul de selecție care a condus la nominalizarea acestora, conform legislației în vigoare”, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, în urma ”recentei și surprinzătoarei completări” a convocatorului pentru Adunarea Generală a Acționarilor de la Administrația Porturilor Maritime Constanța, din 17 decembrie 2018, cu puncte privind revocarea și numirea unor membri în Consiliul de Administrație.
Fondul Proprietatea arată că a susținut în mod constant selectarea și numirea unor membri neexecutivi independenți in consiliul de administrație, cu o experiență solidă, care să poată acționa în interesul societății, fără potentiale conflicte de interese.
„În acest sens, Fondul Proprietatea subliniază responsabilitatea acționarilor de a analiza cu atenție și de a evita numirea unor candidați care ar putea fi considerați în conflict de interese, având în vedere o serie de factori cum ar fi locul de munca actual sau anterior, afilierea sau alte aspecte semnificative ale activității lor profesionale sau alte circumstanțe personale. Îndemnăm Ministerul Transporturilor să renunțe la intenția de a numi în mod netransparent noi membri in Consiliul de Administrație al APM, în contradictie cu principiile de guvernanță corporativă. Vom urmări îndeaproape activitatea Consiliului și ne rezervăm dreptul de a proteja interesele companiei prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție”, adaugă acesta.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor și aprecierea per acțiune a capitalului prin investiţii în principal în acţiuni româneşti și titluri de valoare asociate acțiunilor.
Fondul se tranzacționează pe Bursa de Valori București din 25 ianuarie 2011 și a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei de Valori de la Londra prin intermediul certificatelor de depozit (“GDR-uri”) la data de 29 aprilie 2015.