Vineri, 15 ianuarie, a fost depusă o moțiune de cenzură împotriva guvernului conservator condus de premierul Janez Jansa. Acesta este acuzat pentru susținerea Poloniei şi Ungariei în disputa lor cu UE privind statul de drept.
Acuzații grave pentru guvernul conservator Slovenia! Guvernul conservator condus de premierul Janez Jansa este acuzat pentru susţinerea Poloniei şi Ungariei în disputa lor cu UE privind statul de drept, pentru apropierea de Donald Trump, precum şi pentru îngrădirea libertăţii presei şi a independenţei justiţiei şi de asemenea gestionarea defectuoasă a crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, conform reuters.com
În acest context, trebuie menționat că Slovenia va prelua în data de 1 iulie președinția semestrială a Consiliului UE.
Acuzații grave pentru guvernul conservator Slovenia
„Acest guvern a îndepărtat Slovenia de nucleul Europei. Suntem foarte preocupaţi de poziţia internaţională a Sloveniei (…) Partenerii noştri sunt ţări care au probleme cu statul de drept”, a declarat Karl Erjavec, fost ministru al apărării şi de externe, conform sursei menționate.
„Ceea ce propunem este un guvern cu oameni care să dorească revenirea Sloveniei pe drumul corect”, a continuat Erjavec, care în prezent este preşedinte al Partidului Pensionarilor (DeSUS).
Moţiunea a fost semnată de 42 de deputaţi şi pentru a trece are nevoie de votul a 46 din cei 90 de membri ai legislativului. Cele patru partide ale opoziţiei de centru-stânga, reunite în Coaliţia Arcului Constituţional, trebuie să obţină voturile unor parlamentari ai puterii care să se dezică de actualul guvern minoritar, întrucât acesta din urmă ar putea fi susţinut la vot şi de partidul ultranaţionalist SNS, care nu face parte din coaliţia de guvernare, dar nici nu sprijină opoziţia de stânga. De asemenea, unul din cei patru deputaţi ai DeSUS nu a semnat moţiunea, dar Erjavec speră să-l convingă să o susţină la votul care se va desfăşura săptămâna viitoare.
Ministrul Economiei susține actualul guvern
Atenţia opoziţiei se îndreaptă către cei opt deputaţi ai formaţiunii de centru-stânga Partidul Centrului Modern (SMC), cu care Partidul Democratic Sloven (SDS) al premierului Jansa şi partidul conservator Noua Slovenie formează actuala coaliţie de guvernare. Liderul SMC şi ministru al Economiei, Zdravko Pocivalsek, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că susţine actualul guvern, întrucât este nevoie de stabilitate pentru a gestiona criza sanitară şi redresarea economiei în urma pandemiei.
Janez Jansa este prim-ministru din martie 2020, fiind atunci susţinut de actuala coaliţie din care la acea vreme făcea parte şi DeSUS, formaţiune care în decembrie s-a retras din guvernul pe care l-a lăsat astfel fără majoritate în parlament.
Mare admirator al preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump şi al premierului ungar Viktor Orban, Jansa a ajuns în fruntea guvernului după demisia executivului minoritar de centru-stânga condus Marjan Sarec. Acesta din urmă a demisionat în speranţa că va ieşi consolidat după alegerile anticipate, care însă nu au mai avut loc pentru că Jansa a reuşit în cele din urmă să formeze o coaliţie.
Sursă foto: Dreamstime