Nicușor Dan critică discursul lui Călin Georgescu: „Manipulează temerile românilor”

Nicușor Dan, primarul Capitalei și candidat la alegerile prezidențiale, a criticat luni seară discursul lui Călin Georgescu, acuzându-l de manipularea temerilor românilor și promovarea unor idei periculoase care pun în pericol stabilitatea României.

Deși a recunoscut că Georgescu identifică probleme reale, precum corupția și subdezvoltarea agriculturii, Dan a atras atenția asupra faptului că soluțiile propuse sunt nocive, menționând idei precum retragerea României din NATO.

„Manipulează frici”

Nicușor Dan a fost întrebat la Antena 3 CNN de ce românii nu ar trebui să-l voteze pe Călin Georgescu, în condițiile în care acesta se află pe primul loc în sondaje.

„Să știți că eu încerc să înțeleg, am și discutat cu susținătorii lui. În primă fază au dreptate, domnul Călin Georgescu reușește să înțeleagă și să exprime niște nemulțumiri pe care oamenii le au, față de corupția din România. Faptul că sectorul agricol are potențial și nu e exploatat, identifică niște probleme sistemice ale României și oamenii rezonează”, a spus el.

Totuși, primarul Capitalei a avertizat că Georgescu manipulează anumite temeri ale populației și că ar putea distruge eforturile pe care România le-a făcut pentru stabilitatea sa internațională.

„Pe de altă parte, nu putem să nu vedem că domnia sa manipulează niște frici, când vorbim de războiul din Ucraina de exemplu, evident că toată lumea vrea pacea, dar când spune că noi ajutând Ucraina intrăm în război e o manipulare, că avem nevoie de pace, nu de NATO, asta e ca și cum îți arde casa și te uiți la ea și zici ce bine ar fi să nu ardă. Ar fi în stare să distrugă acele ancore pe care România și le-a creat cu efortul multor oameni, cu participări ale soldaților români în teatrele de operațiuni”, a explicat Nicușor Dan.

Nicușor Dan
SURSA FOTO: Facebook, Nicușor Dan

Cele trei mari probleme ale României

Nicușor Dan a identificat trei probleme majore cu care se confruntă România și a subliniat că președintele trebuie să fie un reformator, un strateg și un mediator pentru a le rezolva.

Ineficiența statului și corupția: „Statul nu funcționează pentru cetățeni și oamenii văd asta zilnic. Este nevoie de întărirea instituțiilor și de limitarea corupției.”

Lipsa unei direcții clare de dezvoltare: „Deși România are competențe în multe domenii, îi lipsește o direcție clară. Președintele trebuie să adune aceste competențe și să definească strategii de dezvoltare.”

Societatea e divizată: „România este fragmentată în grupuri sociale care nu comunică între ele. Rolul președintelui este să medieze, să înțeleagă fiecare categorie și să construiască o viziune care să ne unească.”

Nicușor Dan a încheiat prin a sublinia importanța unui președinte care să consolideze statul, să traseze direcții clare de dezvoltare și să fie un liant între diferitele categorii sociale din România.