Acuzații la adresa TikTok. Guvernul SUA spune că a încălcat legile privind protecția copiilor

Reprezentanții Guvernului Statelor Unite afirmă că platforma TikTok și compania sa-mamă din China, ByteDance, nu au reușit să prevină înscrierea copiilor pe această platformă și, în plus, au colectat ilegal datele personale ale acestora.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite, în colaborare cu Comisia Federală pentru Comerț (FTC), a intentat un proces civil pentru încălcarea Legii de Protecție a Copiilor.

Respectiva lege interzice operatorilor de site-uri web „să colecteze, să utilizeze, sau să divulge informaţii cu caracter personal ale copiilor sub vârsta de 13 ani, cu excepţia cazului în care obţin consimţământul părinţilor acestor copii”.

În mod clar, nu a existat niciodată un astfel de consimțământ, iar îngrijorările legate de platforma TikTok continuă să crească.

„Departamentul de Justiție este dedicat sprijinirii părinților în protejarea vieții private a copiilor lor”, a declarat Brian Boynton, adjunctul Procurorului General și șeful diviziei civile a Departamentului de Justiție.

„Această acțiune este esențială pentru a preveni ca inculpații, care sunt infractori recidiviști și operează la scară largă, să colecteze și să utilizeze informațiile private ale copiilor mici fără consimțământul sau controlul părinților”, a adăugat adjunctul Procurorului General al SUA.

TikTok a contestat acuzațiile

Pe de altă parte, TikTok a contestat aceste acuzații, afirmând că „multe dintre ele se referă la evenimente și practici anterioare care sunt inexacte din punct de vedere factual”.

În 2019, TikTok a fost de acord să plătească 5,7 milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile aduse de FTC împotriva fostei sale aplicații, Musical.ly, legate de colectarea de date de la copii sub 13 ani fără consimțământul părinților.

În prezent, TikTok se confruntă cu o altă bătălie juridică în Statele Unite, în legătură cu o propunere de lege care ar impune schimbarea proprietarului.

Departamentul de Justiție al SUA cere sprijinul pentru o legislație care obligă ByteDance să vândă TikTok sau să fie interzisă în Statele Unite.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a solicitat unei curți federale de apel să aprobe o lege din aprilie care obligă grupul chinez ByteDance să vândă activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie 2025, sau să înfrunte interzicerea aplicației.

DOJ a susținut că TikTok, fiind deținută de o companie chineză, reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității naționale, deoarece se pot accesa datele personale ale utilizatorilor americani. Aceștia au afirmat că guvernul chinez ar putea influența informațiile pe care utilizatorii le primesc prin intermediul platformei.

„Amenințarea gravă la adresa securității naționale reprezentată de TikTok este reală”, a declarat DOJ, menționând că aplicația permite guvernului chinez să colecteze date și să manipuleze conținutul.