Disputele se intensifică în Italia în ceea ce privește acordarea împrumuturilor garantate de stat către companiile afectate de pandemia de coronavirus. Guvernul de la Roma și băncile se acuză reciproc de întârzierea cu care firmele obțin aceste credite.
Premierul Giuseppe Conte a intensificat presiunile asupra sectorului bancar din Italia, cerând creditorilor să accelereze acordarea împrumuturilor garantate de stat către companiile afectate de măsurile de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Bloomberg, conform Agerpres.
„Sistemul bancar îşi aduce contribuţia, dar poate şi trebuie să facă mai mult pentru a accelera procedurile de acordare a împrumuturilor garantate de stat. Prevederile legale permit ca împrumuturile garantate să fie acordate în 24 de ore, în special în cazul solicitărilor de sub 25.000 euro (27.400 dolari)”, a declarat Conte într-un discurs în Parlament.
Italia va înregistra un declin economic de 9,5% conform CE
Guvernul de la Roma şi băncile se acuză reciproc de întârzierea cu care firmele obţin credite, după ce măsurile de izolare adoptate din martie au afectat semnificativ economia.
Comisia Europeană estimează că în acest an Italia, a treia economie a zonei euro, va înregistra un declin de 9,5%, în timp ce Bloomberg Economics previzionează o contractare de 13%.
În cele mai multe cazuri este vina băncilor că nu acordă rapid fondurile, a declarat Conte, adăugând: „Nu putem tolera ca firmele să nu aibă acces la banii necesari pentru garantarea continuării activităţii lor”.
Guvernul Italiei a aprobat un decret care va permite călătoriile către şi dinspre alte ţări membre ale Uniunii Europene începând cu data de 3 iunie. Tot din 3 iunie, autorităţile de la Roma vor permite deplasările în mod liber în interiorul Italiei. Deşi unele regiuni au dorit o revenire mai rapidă la regimul normal, premierul Conte a insistat pe o ridicare progresivă a restricţiilor pentru a preveni un al doilea val de infectări cu noul coronavirus.
Peste 33.330 de italieni au decedat din cauza COVID-19 începând cu data de 21 februarie, bilanţ care plasează Italia pe poziţia a treia în lume, după SUA şi Regatul Unit.
Cele mai mari grupuri bancare italiene – UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA – sunt prezente şi pe piaţa din România.