Un raport al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei publicat înaintea Summit-ului G7, care începe vineri în Japonia, acuză Statele Unite de „diplomaţie coercitivă”, relatează DPA.

Asta, în condițiile în care este de aşteaptat ca summitul G7 de trei zile să se concentreze asupra modului de abordare faţă de China şi pretenţiilor sale.

„Statele Unite sunt obişnuite să acuze alte ţări că folosesc statutul de putere, politicile coercitive şi constrângerea economică pentru a constrânge alte ţări să se supună şi să se angajeze în diplomaţie coercitivă, dar, de fapt, Statele Unite sunt instigatorul diplomaţiei coercitive”, a declarat China.

„Drepturile de invenţie, drepturile de brevet şi drepturile de proprietate intelectuală ale diplomaţiei coercitive aparţin toate Statelor Unite”, se arată în raport.

Chinezii spun că toată lumea a suferit din cauza SUA

Potrivit Chinei, „diplomaţia coercitivă” este un „instrument standard” în setul de instrumente de politică externă ale Statelor Unite.

„Ţări din întreaga lume au avut de suferit, cu ţările în curs de dezvoltare suportând greul, şi nici măcar aliaţii şi partenerii SUA nu au fost cruţaţi”, potrivit raportului

Cei care s-au angajat în „coerciţie, sancţiuni, agresiune, suprimarea altor ţări şi aducerea haosului în lume, îşi vor face singuri rău în cele din urmă”, avertizează ministerul chinez, cerând „Statelor Unite să readucă în lume o ordine internaţională justă şi raţională”.

Președintele american a sosit la Hiroshima

În altă ordine de idei, preşedintele american Joe Biden nu intenţionează să prezinte scuze în numele Statelor Unite pentru folosirea bombei atomice la Hiroshima în 1945, a declarat consilierul său de securitate naţională, Jake Sullivan.

Joe Biden participă la summitul G7, care are loc în oraşul bombardat de SUA în urmă cu 78 de ani. „Preşedintele nu va face o declaraţie în Parcul Memorialului Păcii.

El va participa cu ceilalţi lideri ai G7 la o depunere de coroane şi la alte câteva evenimente”, le-a spus Sullivan reporterilor la bordul avionului prezidenţial american Air Force One, înaintea sosirii în Japonia joi, potrivit agenției nipone Kyodo.

Întrebat direct despre posibile scuze, Sullivan a răspuns cu un scurt „Nu”. Acesta nu este un moment bilateral între SUA şi Japonia, a adăugat el. Biden, „ca unul din liderii G7, îşi va arăta respectul atât faţă de istorie, cât şi faţă de prim-ministrul (japonez Fumio) Kishida, care este din Hiroshima” şi o reprezintă ca deputat, a mai spus Sullivan.

Bomba atomică care a fost lansată de aviaţia americană la 6 august 1945 a devastat Hiroshima, omorând pe loc, după estimări, 70.000 de oameni şi alţi 70.000-80.000 în lunile următoare.

O a doua bombă a fost aruncată asupra oraşului Nagasaki trei zile mai târziu, pe 9 august. Joe Biden este al doilea preşedinte american în funcţie, după Barack Obama în mai 2016, care vizitează Hiroshima.