Acvaplanarea este unul dintre cele mai periculoase fenomene care au loc în trafic, toamna. Cu toate acestea, mulți șoferi nu știu să îl contracareze.
Toamna, cele mai mari riscuri în trafic sunt depășirile periculoase, nepăstrarea distanței corespunzătoare față de vehiculul precedent, acțiunile neașteptate ale celorlalți șoferi, viteza excesivă și acvaplanarea, consideră șoferii chestionați într-un studiu publicat de Nokian Tyres.
Riscul acvaplanării este cât se poate de real în special în timpul ploilor torenţiale abundente. Anvelopele de calitate și presiunea corectă a pneurilor reduc acest risc, însă cel mai important lucru este ca şoferii să îşi păstreze calmul şi să reacţioneze în mod corespunzător.
„Când mașina începe să derapeze pe pelicula de apă creată pe carosabil, șoferul nu trebuie să frâneze. În schimb acesta trebuie să apese ambreiajul și să ridice piciorul de pe pedala de accelerație pentru a reduce viteza”, spune Matti Morri, director tehnic la Nokian Tyres.
„De asemenea este important să mențină traiectoria mașii în direcția de deplasare. Dacă roțile sunt virate mult dreapta sau stânga, odată cu recăpătarea aderenței există riscul unei schimbări bruște de direcție la care șoferul este în imposibilitate de a reacționa. În plus, șoferul nu trebuie să accelereze pe parcursul producerii fenomenului de acvaplanare”, explică Morri.
În orice caz, în timpul precipitațiilor abundente, singura abordare corectă rămâne reducerea vitezei pentru a putea permite canelurilor anvelopei să elimine apa dintre carosabil și pneu. De asemenea, importantă este și menținerea presiunii din cauciucuri la valorile corecte.
O presiune mai scăzută decât valoarea normală crește riscul acvaplanării și are un efect advers asupra manevrabilității și durabilității anvelopei. În cazul mașinilor foarte încărcate, șoferii trebuie să mărească presiunea din cauciucuri cu 10-15% față de valoarea uzuală. De asemenea, legea prevede că limita de uzură maxim admisă a profilului anvelopei este de 1.6 mm pentru cauciucurile de vară și de 4 mm pentru cele de iarnă, însă riscul de acvaplanare este foarte mare la acest grad de uzură. Nokian Tyres recomandă o limită de uzură a profilului de maxim 4 milimetri independent de anotimp.
Cum să eviți acvaplanarea
- Trebuie să reduci viteza pe timp ploios; nici măcar anvelopele noi nu pot împiedica producerea efectului de acvaplanare dacă viteza este prea ridicată.
- Verifică uzura anvelopelor tale – trebuie să ai un indice de uzură de cel puțin patru milimetri.
- Verifică presiunea pneurilor, deoarece presiunea extrem de redusă crește foarte mult riscul de acvaplanare.
- Ocolește șanțutile pline cu apă care se formează pe șoselele principale.
Cum să reacționezi la acvaplanare
- Rămâi calm!
- Apasă ambreiajul și ridică piciorul de pe pedala de accelerație pentru a reduce viteza.
- Nu vira stânga-dreapta, ci păstrează direcția de deplasarea până la recăpătarea aderenței.
- Nu frâna sau accelera pe parcursul derapajului, căcă riști să reduci și mai mult aderența.