În jurul acţiunilor Flamingo Internaţional se petrec, de câteva săptămâni, lucruri aparent inexplicabile, cel puţin la prima vedere. O mulţime de vânzări şi cumpărări de volum mare, cumpărări şi vânzări la acelaşi preţ efectuate de un jucător, persoanele iniţiate tranzacţionează aproape în fiecare zi bucăţi din companie... Flamingo Internaţional este, în ultimele săptămâni, cea mai activă companie de la bursă, cel puţin în privinţa tranzacţiilor deal (
În jurul acţiunilor Flamingo Internaţional se petrec, de câteva săptămâni, lucruri aparent inexplicabile, cel puţin la prima vedere. O mulţime de vânzări şi cumpărări de volum mare, cumpărări şi vânzări la acelaşi preţ efectuate de un jucător, persoanele iniţiate tranzacţionează aproape în fiecare zi bucăţi din companie…
Flamingo Internaţional este, în ultimele săptămâni, cea mai activă companie de la bursă, cel puţin în privinţa tranzacţiilor deal (tranzacţii de dimensiuni mari, negociate direct între cumpărător şi vânzător). Acţionarul cel mai important, Dragoş Cincă, a vândut în trei tranzacţii, pe 30 martie şi pe 2 aprilie, un număr important de acţiuni, în total 86,6 milioane (peste 11% din capital), Flanco Holding LTD (format din foştii acţionari ai Flanco) a vândut la sfârşitul lunii februarie 112 milioane de acţiuni, iar Bank Austria Creditanstalt, după ce a cumpărat acţiunile de la Flanco Holding, a început să vândă din ele, în pachete de câteva milioane sau zeci de milioane.
Toate aceste evenimente ridică mai multe semne de întrebare. Cel mai mare este legat de destinaţia finală a acţiunilor care au plecat de la Flanco Holding şi de la Dragoş Cincă. Fie Bank Austria găseşte, o dată la câteva zile, câte un client mare interesat de acţiuni Flamingo, şi mai vinde câte o bucată din deţineri, fie este vorba de acelaşi client, care cumpără pe măsură ce face rost de lichidităţi. Un fel de QVT Fund de dimensiuni mai mari.
O altă întrebare este către cine a vândut Cincă acţiunile, din moment ce niciunul dintre acţionarii semnificativi sau persoanele iniţiate nu a raportat această tranzacţie. Având în vedere că preţul este acelaşi în toate cele trei tranzacţii, este foarte posibil ca şi cumpărătorul să fi fost acelaşi.
1,7 milioane de lei profit pentru BA CA
Din această afacere, Bank Austria Creditanstalt (sau clientul în numele căruia a acţionat) a câştigat circa 1,7 milioane de lei. Pachetul de la Flanco a fost cumpărat la 0,32 lei pe acţiune, iar vânzările s-au făcut la 0,35, 0,37 şi chiar şi la 0,38 lei pe acţiune. Vânzătorii iniţiali sunt însă mulţumiţi cu preţul obţinut. „E ca în distribuţie versus retail. Ei au cumpărat engros, şi vând en detail, şi este normal să câştige din diferenţa de preţ. Pentru noi oricum e convenabil, de aceea am şi gândit fuziunea cu Flamingo, pentru a ieşi astfel din afacerea Flanco, pe bursă“, spune Florin Andronescu, fondatorul Flanco.
Bank Austria Creditanstalt a ţinut între timp preţul sus la bursă. În opt din cele 24 de şedinţe care au trecut de la cumpărarea primului pachet, de 112 milioane de acţiuni, BA CA a intrat în piaţă, cumpărând, de cele mai multe ori, majoritatea acţiunilor oferite la vânzare. În total, banca a cumpărat mai bine de o treime din acţiunile de pe piaţă în intervalul respectiv. Dragoş Cincă a beneficiat şi el de preţul ridicat al acţiunilor, reuşind să obţină un preţ bun, de 0,37 lei pe acţiune. „Fiind implicat într-un proiect imobiliar, Dragoş Cincă are nevoie de finanţare, şi foarte probabil că de aceea a şi vândut“, este de părere Dragoş Simion, vicepreşedintele Flamingo Internaţional şi artizanul listării Flamingo la Bursă.
„După părerea mea, BA CA nu a acţionat în nume propriu, ci în numele unui client“, încheie Simion. Acesta a adăugat că, în opinia sa, tranzacţiile băncii şi cele ale lui Dragoş Cincă nu au vreo legătură între ele.
În afară de proiectul imobiliar în care este implicat, acţionarul cel mai important al Flamingo a reîntors o parte din bani către companie. Potrivit unui comunicat al Flamingo, Cincă a creditat compania cu 1,8 milioane de euro, dintre care un milion de euro va fi returnat până la jumătatea anului, şi 800.000 euro până la 31 decembrie 2007.
În afară de câştigurile celor care tranzacţionează acţiuni la Bucureşti, Flamingo va putea aduce, potrivit lui Dragoş Simion, profituri şi la Londra. „Vom lansa o emisiune de GDR (global depository receipts – certificate globale de depozit, n.r.) pe piaţa OTC (over the counter – n.r.), şi nu aşa cum greşit a înţeles o parte a presei, că ar fi vorba de o listare“, afirmă vicepreşedintele Flamingo .
Bani pentru imobiliare
«Fiind implicat într-un proiect imobiliar, Dragoş Cincă are nevoie de finanţare, şi foarte probabil că de aceea a şi vândut.»
Dragoş Simion, vicepreşedinte Flamingo Internaţional