LANSARE BVB va oferi până la sfârşitul anului un nou instrument financiar prin care investitorii vor putea câştiga… timp. Acţiunile obţinute în urma majorărilor de capital sau al IPO-urilor vor putea fi valorificate mai repede, prin noile drepturi de alocare.

Până la final de an, investitorii la bursă vor avea la dispoziţie încă un intrument financiar: dreptul de alocare. Prin tranzacţionarea acestuia, într-un mod similar acţiunilor, investitorii vor putea valorifica imediat titlurile obţinute din majorări de capital sau oferte publice iniţiale (IPO). În prezent, ei sunt nevoiţi să aştepte până la câteva luni pentru a intra în posesia acţiunilor, timp necesar înscrierii noilor titluri la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la CNVM şi ulterior la BVB. În cazul SIF Transilvania, ecartul a fost de peste două luni. „Este un produs conceput în circa două luni. Drepturile de alocare ar putea uşura lansarea IPO-urilor sau a majorărilor de capital şi ar putea duce la atragerea de noi emitenţi pe piaţă“, a declarat Septimiu Stoica, preşedintele BVB.

O opţiune a companiilor

Folosirea drepturilor de alocare rămâne însă numai la alegerea emitenţilor. Numai dacă aceştia vor cosidera aceste instrumente utile, investitorii vor putea beneficia, la rândul lor, de astfel de titluri. Impact este prima companie care a introdus drepturi de preferinţă tranzacţionabile la bursă (în 2005), practică ulterior adoptată şi de alte societăţi (Petrom, Flamingo sau Broker). De altfel, drepturile de alocare sunt similare drepturilor de preferinţă. „O societate care vrea să evite oscilaţiile inutile şi artificiale de curs şi care vrea să atragă investitori instituţionali în acţionariat va alege să emită şi drepturi de alocare“, este de părere Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction.
Drepturile de alcoare se vor tranzacţiona în paralel cu acţiunile „vechi“ ale companiei, la un preţ similar, după emiterea în urma unei IPO sau majorări de capital. La bursa din Polonia, modelul după care s-au inspirat cei de la BVB în aces caz, aceste instrumente se tranzacţionează uneori cu un discount de preţ care înglobează riscul eşuării unei IPO. Lucrurile s-ar putea complica mult pentru cei care nu au avut răbdare să aştepte înregistrarea acţiunilor propriu zise, cumpărând în schimb drepturi de alocare. Totuşi, acest risc este foarte mic. Mai mult, în cazul anulării noilor acţiuni, societatea în cauză poate relua procesul respectiv.  Se asigură de această dată de succesul operaţiunii, drepturile de alocare rămânând valabile tot acest timp. Maturitatea drepturilor de alocare este atinsă în momentul înregistrării acţiunilor de bază la Depozitarul Central, odată ce noile titluri devin tranzacţionabile pe piaţă. În acel moment, posesorul drepturilor de alocare, fie că a subscris iniţial, fie că le-a cumpărat după data de înregistrare a unei majorări de capital, de exemplu, va primi o acţiune în schimbul unui drept. În rest, tranzacţiile cu aceste titluri se vor supune aceloraşi reguli şi aceluiaşi sistem de tranzacţionare, ca şi în cazul acţiunilor obişnuite.

Bune şi pentru fondurile de pensii

„Vor fi eliminate astfel denaturările la nivelul cotaţiei, provocate de perioada lungă (de până la trei luni) de aşteptare pentru înregistrarea noilor acţiuni“, explică Paul Brendea. Titlurile companiei Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) se află acum tocmai în perioada în care s-ar fi putut tranzacţiona drepturi de alocare. Cursul oscilează între 60 şi 65 de lei, în condiţiile în care, în mod teoretic, ar fi trebuit să ajungă la 40 lei, la trecerea în perioada ex-right. „Societatea doar acordă acţiuni gratuite, nu colectează sume suplimentare de bani, deci nu se justifică creşterea de 50% faţă de preţul teoretic de revenire. Astfel, faptul că se tranzacţionează la palierul de 60 lei nu poate fi pus decât pe seama ofertei slabe de acţiuni. Dacă ar fi existat drepturile de alocare, acestea ar fi preluat asupra lor prima plătită pentru perioada de aşteptare până la înregistrarea acţiunilor“, spune Paul Brendea. În cazul în care o operaţiune de majorare de capital ar fi însoţită şi de drepturi de preferinţă tranzacţionabile, atunci în mod normal cursul acţiunii nu ar trebui să sufere nici o modificare. „Drepturile de preferinţă şi, ulterior, drepturile de alocare ar urma să preia asupra valorilor lor toate efectele majorării de capital“, precizează Paul Brendea.
Prin folosirea drepturilor de alocare, societăţile care derulează majorări de capital pot deveni mai atractive pentru fondurile de investiţii, mai ales pentru fondurile de pensii private. În prezent, fondurile nu sunt foarte atrase de majorări, deoarece noile acţiuni nu apar în portofoliile lor decât atunci când se înregistrează oficial titlurile. Astfel, în perioada ex-right, de la trecerea datei de înregistrare până la trecerea în registru, la poziţiile respective fondurile ar apărea în pierdere. Drepturile de alocare asigură diversificarea produselor bursiere şi astfel pot duce la creşterea lichidităţii acţiunilor pentru emitenţii care le vor adopta. Pe lângă aceste avantaje, apare şi posibilitatea practicării arbitrajului între acţiuni şi drepturi. 

58-5241-27_sterefarmache_mb.jpgStart în 2007

«Credem că până la final de an, produsul va fi disponibil pe piaţă. Bursa a adoptat deja toate modificările necesare introducerii drepturilor de alocare. Am făcut chiar şi propuneri pentru modificarea regulamentului CNVM în acest sens.»
Stere Farmache, directorul general al BVB

58-5240-27_paulbrendeaprime3f6e5.jpgOportunitate

«În ultimii ani, s-au înteţit operaţiunile de majorare de capital. Cum birocraţia lungeşte durata în care noile acţiuni pot fi înregistrate (până la trei luni uneori), drepturile de alocare nu pot fi decât binevenite.»
Paul Brendea, analist financiar Prime Transaction

 

 

Cum putem beneficia mai repede de „gratuite“

DEFINIŢIE Drepturile de alocare sunt titluri financiare emise odată cu acţiunile unui emitent. Pot fi tranzacţionate mai repede decât acţiunile, care urmează un proces mai lung de înregistrare oficială.

VALABILITATE Sunt emise pe termen scurt şi ajung la maturitate după înregistrarea majorării de capital la ONRC sau după ce majorarea respectivă e declarată nulă.

START Din momentul în care CNVM va adopta modificările necesare introducerii drepturilor de alocare pe piaţă, investitorii vor putea tranzacţiona astfel de titluri.

CONDIŢIE Emiterea drepturilor de alocare rămâne strict la alegerea emitenţilor, a companiilor listate la bursă.

AVANTAJE Valorificarea imediata a acţiunilor rezultate dintr-o majorare de capital sau IPO. Diversificarea produselor bursiere, creşterea lichidităţii acţiunilor. Posibilitatea practicării „arbitrajului“.