În timp ce majoritatea pieţelor de acţiuni au avut pierderi semnificative, India atrage atenţia prin noi niveluri-record, după ce piaţa a crescut deja cu 50%  din 2007. În ce constă forţa acţiunilor indiene?

Fără îndoială, acţiunile indiene nu mai sunt „ieftine“, după boomul puternic al cursului din ultimii ani. Totuşi, evaluările par îndreptăţite, atâta timp cât creşterea ridicată a profitului companiilor continuă. Din 2004, acestă creştere înregistrează aproximativ 25%-30% anual.

Se pare că pentru evoluţia viitoare a cursului sunt decisivi doi factori principali: situaţia economică internă şi dezvoltarea afluxurilor de capital.

Primul factor este susţinut în special de o creştere masivă şi continuă a infrastructurii, de efectele pozitive ale veniturilor şi de o clasă medie aflată în creştere puternică. Se pare că aceste tendinţe vor continua ani buni.

Probabil, chiar şi o eventuală recesiune în SUA va avea un impact negativ relativ scăzut asupra Indiei. Doar 13% din PIB-ul indian provine din exporturi, iar din această cifră doar circa 15% vizează SUA. Chiar dacă rezultatele din agricultură sunt greu de anticipat din cauza dependenţei ridicate faţă de muson, şi pentru 2008 şi 2009 se aşteaptă creşteri semnificative, respectiv de 8%-9% şi, de asemenea, creşteri ale profiturilor companiilor.

Viitoarele afluxuri de capital sunt mai dificil de evaluat. Între timp, investitorii instituţionali străini deţin circa 20% din acţiunile indiene, de trei ori mai mult decât investitorii instituţionali din ţară. Astfel, ei reprezintă un factor de susţinere a creşterii cursului. O recesiune în SUA sau alte tulburări pe pieţele de credit globale ar putea cauza o scădere puternică a acestor afluxuri şi ar putea conduce la corecţii puternice ale cursului. Astfel de efecte sunt trecătoare şi ar influenţa foarte puţin situaţia economică a companiilor indiene; în cazul unei îmbunătăţiri a apetitului global pentru risc, afluxurile de capital se redresează rapid.

Ţinând cont de aceste lucruri, pe termen lung, Raiffeisen Capital Management rămâne pozitiv în privinţa Indiei, în ciuda unor posibile corecţii ale cursului pe termen scurt, şi supraevaluează în continuare această ţară. Deosebit de promiţătoare sunt văzute companiile care finanţează extinderea infrastructurii, precum şi valorile de consum interne, dar şi companiile de telefonie mobilă.

«Din 2004, creşterea înregistrează aproximativ 25%-30% anual»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management