Prima săptămână de tranzacţionare din luna mai a adus o stopare a trendului uşor ascendent pe care au încercat să evolueze acţiunile listate pe piaţa de la Bucureşti în ultimele şedinţe.

Valoarea zilnică a tranzacţiilor se menţine redusă, fiind cu aproximativ 40% sub media zilnică din 2007 şi chiar sub media din 2006. Aceasta, cu toate că la cota bursei au mai fost admise, de la începutul anului trecut, încă şapte companii. Şi numărul de tranzacţii zilnice se menţine sub nivelul din 2007 şi 2006.

După zilele de vacanţă, la reluarea tranzacţiilor, pe 5 mai, creşterile au fost generalizate, în special pe segmentul Societăţilor de Investiţii Financiare. Indicele BET FI, după ce a început săptămâna cu o creştere de 3,47%, a fost influenţat negativ şi de tranzacţionarea în perioada ex-dividend pentru acţiuni precum SIF Transilvania, SIF Oltenia şi SIF Muntenia.

Rezultatele Petrom confirmă aşteptările

Săptămâna a fost încheiată cu o scădere de peste 3% a indicelui BET-FI şi de un procent în cazul indicelui BET. Indicele principal a primit suport din partea acţiunilor companiei Impact, care au reuşit o creştere săptămânală de peste 7%, dar şi a titlurilor Turbomecanica şi Antibiotice, care au avut creşteri de peste 3,5%. La polul opus avem Banca Transilvania, care a încheiat săptămâna la nivelul de 0,7 lei/acţiune, cu aproape 5% mai jos decât cursul din luna aprilie, şi SSIF Broker, cu o scădere de 4,6%.

Aşteptările investitorilor pentru acţiunile Petrom au fost confirmate de rezultatele financiare trimestriale. Profitul net pe primele trei luni a fost de 977 milioane lei, în creştere cu aproximativ 156% faţă de valoarea din perioada similară a anului 2007, ca urmare a creşterii spectaculoase a preţului ţiţeiului pe plan internaţional. Şi cifra de afaceri a crescut cu 35 de procente, până la 3.719 milioane lei.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat o cifră de afaceri de 11.973 milioane lei şi un profit net de 2.422 milioane lei. Investitorii care au mizat pe aceste rezultate au determinat o evoluţie pe trend ascendent pentru preţul acţiunilor Petrom începând cu prima parte a lunii februarie. Cursul curent de tranzacţionare este cu peste 35 de procente peste nivelul minim din luna februarie, situându-se la nivelul înregistrat la finalul anului trecut. Ultima tranzacţie cu acţiuni Petrom a fost încheiată la preţul de 0,486 lei/acţiune, cu 0,6% sub preţul din săptămâna anterioară.

Tot în sectorul petrolier, acţiunile companiei Rompetrol Rafinare au încheiat a doua săptămână consecutivă de creştere. Aceasta a fost însă destul de modestă, de numai 1,16%. Această evoluţie vine însă după o perioadă mai lungă de scădere.

Influenţă slabă din bursele externe

În sectorul farmaceutic, evoluţiile au fost mixte, cu creştere de 3,5%, până la 1,45 lei pentru Antibiotice, şi cu o scădere de 1,57% pentru Biofarm, la 2,5 lei/acţiune. Zentiva a încheiat săptămâna la acelaşi nivel, de 0,54 lei/acţiune.

Deşi în plan extern ultimele săptămâni au adus evoluţii ascendente pentru cea mai mare parte a pieţelor de acţiuni, aceste evolutii nu s-au regăsit şi pe piaţa de la Bucureşti. Dacă indicele regional CECE (Cehia, Ungaria, Polonia) şi-a redus deprecierea de la începutul anului până la 6%, indicele în euro pentru piaţa de la Bucureşti îşi menţine o scădere importantă, de peste 28 de procente.

Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008

103-13321-28bursa19.jpg