Tarom a mărit numărul companiilor incluse în programul guvernamental pentru dezvoltarea pieţei de capital. Şi, dacă lucrurile merg bine, o vom avea cât de curând la cota Bursei.

După anunţurile privind mai mult sau mai puţin apropiata listare la Bursa de Valori Bucureşti a mai multor companii deţinute de stat, a venit o nouă ştire în acest sens, de data aceasta privind o companie de dimensiuni considerabil mai mari decât cele vehiculate acum câteva săptămâni.

Este vorba de compania naţională de transport aerian, Tarom. Potrivit planurilor guvernamentale, aceasta ar urma să fie privatizată prin intermediul Bursei de Valori, mai precis în urma listării a 5% din acţiuni.
Modalitatea de listare va fi o ofertă publică secundară, în care statul va vinde acţiunile respective.

„Nu ne-a transmis nimeni nimic oficial până acum, însă probabil cei din minister sunt în stadiul de pregătire a acestui demers“, a declarat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Intenţia de a lista la bursă compania naţională de transport aerian nu este o premieră, acelaşi lucru aflându-se în planurile mai multor ţări din regiune. La fel ca guvernul român, Trezoreria din Polonia intenţionează să păstreze controlul asupra companiei după listare, rămânând însă doar cu o deţinere de 51% din capitalul social.

64-6280-38_sterefarmache_mb.jpgMetoda aleasă pentru accederea la Bursa de Valori de la Varşovia este şi ea diferită, urmând să aibă loc o majorare de capital însoţită de o ofertă publică iniţială, iar după aceasta, statul să mai vândă o parte din acţiunile deţinute, până când va rămâne cu 51%.

De curând, şi guvernul ceh a anunţat că intenţionează să privatizeze compania naţională de transport aerian, Czech Airlines, fără să precizeze însă dacă va face acest lucru prin intermediul pieţei de capital sau nu.
După mai mulţi ani în care compania a înregistrat pierderi importante, aceasta a ajuns în 2004 pe profit, însă mai are şi acum de acoperit o parte din pierderile anilor precedenţi.

Profitul brut a ajuns anul trecut la 43 de milioane de lei, în condiţiile în care cifra de afaceri a fost de 823 de milioane de lei.

«Probabil cei din minister sunt în stadiul de pregătire a acestui demers.»

Stere Farmache, director general BVB