În replică la decizia ASF de a numi un administrator special la Astra, președintele companiei, Dan Grigore Adamescu, a afirmat, într-o conferință de presă, că societatea sa este victima unui atac în stil mafiot. În plus, spune Adamescu, Autoritatea ar fi sărit pașii legali care preced deschiderea procedurii de redresare financiară. Astfel, explică patronul Astra, compania sa ar fi propus ASF un plan de măsuri care prevedea majorarea capitalului social cu până la 140 de milioane de lei fapt care ar fi condus la stabilizarea firmei însă ASF nu a răspuns în niciun fel acestei propuneri.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pentru compania de asigurări Astra, cea mai mare din România. Potrivit președintelui ASF, Dan Radu Rușanu acest lucru înseamnă că actuala conducere a companiei va fi revocată iar în locul acesteia va fi numit un administrator special, în speță firma de audit KPMG.
“Cauzele care au dus la intrarea în administrare specială ţin de neplata daunelor către mai mulţi asiguraţi, în special pe segmentul RCA, şi problemele care ţin de plasarea în reasigurarea către firme obscure”, a mai spus Rușanu. De asemenea, președintele ASF reamintește că toate polițele emise de Astra Asigurări rămân valabile până la expirare, iar Astra va fi obligată să onoreze toate cererile de plată. Rușanu a mai amintit că firmei de asigurări i-a fost impus anul trecut un plan de măsuri, care presupunea, în principal, un aport suplimentar de capital, iar acest plan nu a fost respectat.
"Totul a început de la tranzacția Axa. Dăm în judecată ASF"
Adamescu susține că presiunile dinspre ASF au început atunci când compania sa de asigurări a anunțat că a încheiat cu succes o înțelegere pentru preluarea sucursalei din România a Axa Asigurări, cel mai mare asigurător de viață din Europa. “ Nu a fost o licitație. Au fost chemate pentru discuții doar trei companii adică VIG, cel mai mare asigurător din Austria, Aegon, cel mai mare asigurător din Olanda și Astra, cel mai mare asigurător din România. Am avut câștig de cauză noi. A fost o înțelegere pentru care am fost felicitați inclusiv de concurență. Am plătit un euro pentru achiziție și urma să primim o infuzie de 35 de milioane de euro la capital. Aceasta ar fi însemnat dublarea parametrilor de lichiditate și solvabilitate. ASF nici acum nu a aprobat această tranzacție”, a precizat Adamescu. Președintele Astra spune că va acționa în justiție ASF pentru a întoarce decizia.