Ultimele speranțe de stopare a deprecierii leului au fost spulberate de Curtea Constituțională, care a amânat decizia în privința referendumului. Cursul de schimb se îndreaptă spre 5,5 lei/euro.
După referendum era de așteptat ca potolirea apelor din planul politic local să determine și o calmare a deprecierii leului. Într-adevăr, pentru o zi, leul chiar s-a apreciat, dar minunea a durat doar o zi.
De două luni, de când a început criza politică în România, leul s-a depreciat cu peste 6% față de euro, de la 4,35 la 4,65 lei pentru un euro. „Evoluția leului depinde în mare măsură de evenimentele de pe plan politic, deoarece monedele regionale s-au apreciat în iulie, în timp ce leul a pierdut mai mult față de monedele forte în această lună decât a pierdut în primele șase luni ale anului. Dacă s-ar liniști lucrurile pe plan politic, atunci am putea vedea o apreciere de durată a leului, deoarece noi îl considerăm în prezent ca fiind subevaluat și ar trebui să se întărească sub 4,5 lei, poate chiar și spre 4,4 lei, dacă s-ar reuși progrese în absorbția fondurilor europene“, spune Melania Hăncilă, economist-șef Volksbank.
Riscurile rămân pe depreciere a leului
Eugen Sinca, economist BCR, spunea că „deși o parte din deprecierea recentă a leului ține de factori externi, România are la îndemână suficiente instrumente pentru sprijinirea monedei naționale – creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, dar și transmiterea unui mesaj de stabilitate investitorilor internaționali pentru atragerea de noi investiții străine directe etc.“ Din cauza turbulențelor politice actuale, care se vor domoli în cel mai fericit caz după alegerile generale din toamnă, cursul de schimb poate suporta noi deprecieri, atingând noi maxime istorice în lunile august și septembrie, în ciuda intervențiilor băncii centrale.
Citeşte şi estimările analiştilor în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la carburanţi, utilităţi, servicii şi produse alimentare.
După cum explica, înainte de decizia CCR, economistul-șef al ING Bank, Vlad Muscalu, previziunile pe curs ale ING au fost modificate la începutul lunii iulie. La nici o lună de la stabilirea unei prognoze de 4,55 lei pentru un euro la sfârșitul lunii septembrie, Muscalu spune că „există riscul ca deprecierea leului în fața monedei unice să fi fost mult subestimată“. Cu atât mai mult cu cât, sub presiunea politicului, leul a ajuns încă din primele zile ale lui august aproape de nivelul prognozat de bănci pentru trimestrul I din 2013. Cu atât mai mult acum, aceste instabilități se accentuează și îl fac pe analistul economic Dragoș Cabat să se aștepte la un curs de 5,5 lei pentru un euro și chiar o ieșire a investitorilor străini din România în următoarea perioadă.
Aurelian Dochia, analist economic, apreciază decizia CCR ca fiind cea mai proastă posibilă pentru economia românească, subliniind la rândul său riscurile deprecierii leului. Aceasta va alunga investitorii și „ar putea influența și inflația, chiar dacă BNR mai are încă destul spațiu de manevră până la limita de sus a intervalului de variție de 4%“, subliniază Dochia.
FMI se decide probabil la toamnă
Muscalu merge mai departe și consideră că un nou acord cu FMI ar fi vital pentru o evoluție echilibrată a cursului. Din păcate, părerile analiștilor sunt împărțite vizavi de încheierea unui nou acord. La presiunile politice se adaugă și creșterea ratei inflației în perioada următoare și performanța economică mai slabă decât fusese prevăzut atât în 2012, cât și în 2013.
Odată cu decizia CCR însă, analiștii consideră că actuala misiune FMI va deveni una de formă și orice măsură va fi amânată probabil până după decizia Curții. În acest context, un euro de cinci lei este perfect posibil și un dolar de patru lei, asemenea.
4,65-5,50 lei/euro ar putea fi intervalul de variație al cursului leu/euro în urma ultimei decizii a Curții Constituționale de a amâna decizia în septembrie, spune Dragoș Cabat, CFA
4,55-4,60 lei/euro la finalul lunii septembrie – decembrie 2012, sunt prognozele lui Vlad Muscalu, economist șef ING Bank, cu precizarea că există riscuri pentru o depreciere mult mai accentuată