Au emis o alertă în România! Locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea şi cei zona de frontieră din Galaţi au primit, duminică seară, mesaje RO-Alert. Potrivit avertismentului, există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
ISU a emis o alertă în România
Avertismentul a fost emis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în contextul tensiunilor din ultima vreme.
„Mesajul este unul de informare şi prevede recomandări de protecţie pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite. Mesajul RO-Alert a fost transmis pentru zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de frontieră din municipiul Galaţi respectiv plaja Cotul Pisicii către Vama Giurgiuleşti”, au transmis reprezentanţii ISU Tulcea.
MApN a anunțat restricționarea spațiului aerian în zona de nord a Dobrogei
În altă ordine de idei, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat anterior restricționarea spațiului aerian al României din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km, până la înălțimea de 4.000 m.
Decizia a fost luată în contextul „intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre”. O restricție de zbor, pe un spațiu mai redus, era în vigoare din mai 2022.
MApN a anunțat că notificarea a fost transmisă către aviație încă de miercuri, 13 septembrie, din ordinul comun al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Apărării Naţionale.
Acest lucru înseamnă că Armata României poate opri intrarea sau chiar doborî toate aeronavele, inclusiv drone. Sunt exceptate aeronavele statului român, inclusiv SMURD, sau aeronavele aflate în situații de urgență.
„Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.
Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.
În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).
Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.
Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian. Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.”