Ambasada Germaniei la București a susținut că nu are cunoștință despre astfel de intenții și că o astfel de perspectivă este posibilă pentru ambele țări, dar doar dacă ele își continuă reforma.
”Vă mulțumim pentru solicitarea referitoare la declarația recentă a membrului Parlamentului European, domnul Manfred Weber, și vă răspundem după cum urmează: Astfel de intenții nu ne sunt cunoscute. În general, suntem deschiși că, în cadrul unui dialog privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, să discutăm despre perspectiva unui model în etape, în care primul pas ar putea fi renunțarea la controalele granițelor aeriene. Acest subiect este important pentru noi și rămâne în continuare pe agendă. În acest sens, este indispensabil ca ambele guverne – cel român și cel bulgar – să-și mențină eforturile de reformă”, a precizat ambasada Germanie, pentru realitatea.net.
Anunțul ambasadei Germaniei este în același ton cu poziția menținută de Berlin în ultimii ani. Germania a susținut o aderare în două etape la Schengen, cu condiția ca România și Bulgaria să continue reformele. Ultimul raport în cadrul MCV a criticat dur România și a constatat un regres legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. Imediat, Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene, a declarat că Bulgaria intră în Schengen în 2019, în timp ce România mai așteaptă.