La 20 de ani de la aderarea României la NATO, premierul Marcel Ciolacu subliniază că această apartenență este vitală pentru securitatea țării noastre.
Șeful Guvernului evidențiază contribuția României ca un pilon esențial al alianței și consolidarea poziției în cadrul acesteia, prin respectarea angajamentelor de securitate, mai ales în regiunea Mării Negre.
Ciolacu susține că NATO reprezintă o garanţie de securitate
Marcel Ciolacu asigură că România va continua să fie activă și constructivă în cadrul NATO. El subliniază că țara noastră va contribui astfel la consolidarea și dezvoltarea acestei alianțe, pentru a oferi stabilitate și securitate necesare dezvoltării țării noastre.
”Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. În cei 20 de ani de apartenenţă la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei respectându-şi angajamentele de securitate în zona Mării Negre.
Vom continua să fim un actor influent şi constructiv în interiorul NATO în vederea consolidării şi dezvoltării alianţei noastre în aşa fel încât garanţiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea şi siguranţa de care au nevoie pentru dezvoltarea României!”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Ministrul Angel Tîlvăr subliniază că România a primit garanții solide de securitate
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr a ținut și el să transmită un mesaj. Acesta subliniază că țara noastră este un aliat cu angajament deplin în menținerea valorilor NATO.
Ministrul Apărării evidențiază că, în acești 20 de ani, România a primit garanții solide de securitate datorită apartenenței la cea mai puternică alianță politico-militară din lume. Ministrul afirmă că acest parcurs nu ar fi fost posibil fără contribuția Armatei României și a militarilor săi.
El a ținut să remarce sacrificiul eroilor căzuți la datorie. Ministrul Apărării a recunoscut meritul veteranilor și al personalului Ministerului Apărării Naționale.
“Tot acest parcurs nu se putea realiza fără Armata României şi oamenii ei devotaţi. Îi omagiem astăzi pe eroii care au căzut la datorie în teatrele de operaţii şi au devenit ancore în timp pentru generaţiile următoare.
Totodată, îmi exprim respectul şi recunoştinţa pentru militarii răniţi în timpul acţiunilor de luptă, pentru veteranii din teatrele de operaţii, precum şi pentru personalul Ministerului Apărării Naţionale care a contribuit la evoluţia ţării noastre în cadrul Alianţei”, a spus ministrul pe Facebook.
Ministrul Apărării apreciază contribuția militarilor români implicați în misiuni NATO
De asemenea, el transmite mulțumiri militarilor români implicați în misiuni și exerciții sub egida NATO. Angel Tîlvăr a subliniat contribuția lor la securitatea și stabilitatea alături de partenerii strategici.
Ministrul Apărării adresează și un mesaj de apreciere către militarii NATO prezenți în România. El a recunoscut contribuția acestora la asigurarea unei apărări eficiente în regiunea Mării Negre.
Ministrul subliniază că, de-a lungul celor 20 de ani de apartenență, România a fost un aliat angajat în menținerea valorilor NATO. Anghel Tîlvar s-a arătat încrezător că alianța va continua să ofere libertate și securitate pentru generațiile viitoare.
În cei 20 de ani, țara noastră a fost un aliat de nădejde
„Statutul de membru al NATO este unul dintre pilonii fundamentali ai sistemului de apărare şi securitate din România, alături de statutul de membru al UE şi de parteneriatul strategic cu SUA”, a precizat acesta.
El a arătat că, la 20 de ani de la aderare, ţara noastră este un aliat pe deplin angajat în păstrarea valorilor NATO.
Aderarea oficială a României la Alianța Nord-Atlantică a avut loc la 29 martie 2004. Evenimentul a fost urmat de ceremonia de arborare a drapelului român la sediul NATO la 2 aprilie 2004. Începând cu anul 2005, „Ziua NATO în România” este sărbătorită în prima duminică a lunii aprilie conform unei propuneri legislative.