Aderarea la Schengen este dorită atât de România, cât și de Bulgaria. Sofia vrea un vot pentru Schengen în Consiliul UE din decembrie. Solicitarea a fost făcută de premierul Bulgariei.
Guvernul de la Sofia va face o a doua încercare de a intra în Schengen, la exact un an după ce Bulgaria a fost refuzată de Austria și Olanda pentru a adera, transmite publicația 24Chasa.
Trebuie spus, că în decembrie anul trecut, aderarea la Schengen a României a fost respinsă de Austria. Olanda, în schimb, nu s-a mai opus.
Bulgaria vrea un nou vot pe aderarea la Schengen
„Votul este așteptat în luna decembrie, iar Bulgaria depune în prezent toate eforturile pentru a fi acceptată”, a spus premierul Nikolai Denkov și comisarul european bulgar Iliana Ivanova.
Cei doi oficiali s-au întâlnit oficial pentru prima dată de când ea a fost aleasă comisar european. Comisarul european bulgar se va avea întâlniri și cu președintele Rumen Radev dar și cu parlamentari.
Premierul este categoric: singura posibilitate, decembrie 2023
Premierul bulgar, Nikolai Denkov, a susținut că, în prezent, se are în vedere o singură posibilitate – decembrie 2023.
„Lucrăm pentru asta, literalmente, în fiecare zi. O mare parte din aceste eforturi sunt vizibile public. Altele sunt pe cale diplomatică, deoarece publicitatea și zgomotul nu ajută întotdeauna în acest tip de efort, a menționat premierul bulgar.
Comisarul european bulgar pune și el presiune
La rândul său, comisarul european bulgar a spus că poziția Comisiei Europene este foarte clară. Acesta a fost subliniată și de președintele CE, Ursula von der Leyen, în timpul discursului privind starea Uniunii. Atunci, șefa Comisiei Europene a subliniat că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile de aderare. În plus, cele două țări contribuie activ la o mai bună funcționare a sistemului Schengen.
Comisarul Ivanova a subliniat că Schengen și zona euro se numără printre principalele sale priorități.
„Rămân sarcini destul de importante, urmează întâlniri și cu miniștrii de resort, cu care vom discuta în detaliu”, a spus aceasta.
Întârziere în ceea ce privește Planul de Redresare al Bulgariei
Premierul a vorbit și despre un alt subiect sensibil. El a recunoscut că există o întârziere în ceea ce privește Planul de Redresare.
„Dificultatea deosebită este că acest lucru este asociat cu cele mai severe reforme, atât în ceea ce privește sistemul de justiție, cât și în ceea ce privește energia. În ultimele 3 luni am reușit să scoatem toate subiectele fierbinți, să le punem pe masă și să căutăm un acord acolo unde este dificil. Schimbările în justiție, în sectorul energetic nu se fac pentru că le dorește cineva”, a spus acesta.
În opinia sa, acestea sunt schimbări care sunt necesare cetățenilor bulgari și lucrătorilor din domeniul energiei pentru a asigura un viitor mai bun. El a spus că odată cu prezentarea documentelor la Comisia Europeană, procesul de clarificare a nu se încheie. Va urma un proces de negociere, având la dispoziţie 2-3 luni până la sfârşitul anului pentru a clarifica toate textele.