Aderarea la Schengen a României este unul dintre subiectele cele mai intens dezbătute. Vestea dată de Marcel Ciolacu că am putea să ne decuplam de Bulgaria în acest dosar i-a făcut pe politicieni să reacționeze. Ce părere are Eugen Tomac, liderul PMP?
Aderarea la Schengen și îndeplinirea acestui obiectiv pentru România este din nou în atenție. Marcel Ciolacu a avansat ipoteza decuplării de Bulgaria. Despre acest subiect a vorbit deschis Eugen Tomac. Liderul PMP a susținut că este un scenariu nerealist. În opinia sa, tot cetățenii români ar avea de suferit.
„Scenariul de decuplare a României de Bulgaria în dosarul Schengen este nerealist și nu poate fi pus în aplicare”, a declarat marți eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, la B1 TV.
Aderarea la Schengen și ce șanse sunt să ne decuplăm de Bulgaria
El a atras atenția pe marginea subiectului privind aderarea la Schengen. În opinia sa, nu e pentru prima dată când decidenți români utilizează în spațiul public acest scenariu.
Din punctul său de vedere, nu poate fi aplicat din două motive.
„În primul rând, pentru că atunci când am aderat la Uniunea Europeană tratatul suna «România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană», deci am semnat în același timp tratatul de aderare”, a comentat liderul PMP.
Eugen Tomac susține că autoritățile române n-au avut o strategie
El a arătat că toate evaluările noastre în ceea ce privește spațiul Schengen au fost făcute la pachet. Potrivit lui Tomac, aici s-a greșit enorm.
Liderul PMP a susținut că autoritățile române n-au avut o strategie de a convinge toate statele membre, împreună, să nu existe blocajele pe care le avem în clipa de față.
„Cred că ar fi o eroare să mergem pe acest scenariu de decuplare a României de Bulgaria, pentru că este nerealist și nu poate fi pus în aplicare”, a continuat Eugen Tomac.
Exercițiu de imaginație în ceea ce privește aderarea la Schengen
El a cerut să se facă un exercițiu de imaginație în ceea ce privește aderarea la Schengen.
„Imaginați-vă ce ar însemna ca frontiera Uniunii Europene să se oprească pe Dunăre, iar vecinii noștri să rămână în afară.
Tot cetățenii români ar avea de suferit, pentru că noi, pe această zonă de sud-est a Europei, Bulgaria și Grecia avem o relație destul de intensă și evident că ne-ar afecta foarte mult”, a mai spus liderul PMP.
Marcel Ciolacu vrea reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie
Reacția sa vine în contextul în care premierul Ciolacu a vorbit de decuplarea de Bulgaria. Într-un interviu pentru Bloomberg, acesta a anunțat că va solicita guvernului spaniol să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie.
Spania deține președinția semestrială rotativă a UE. Solicitarea este pentru a reanaliza candidatura României la Schengen. Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda.
O eventuală decuplare de Bulgaria este însă complicată din punct de vedere juridic. Deciziile se iau în unanimitate la Consiliul JAI. Dacă România se decuplează de Bulgaria pentru a scăpa de veto-ul Austriei, riscă să se lovească chiar de veto-ul Bulgariei.