Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție extrem de importantă. El s-a întâlnit cu premierul bulgar și cancelarul austriac, în prezența președintei Comisiei Europene. Care sunt concluziile?
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu cancelarul Austriei
Președintele Klaus Iohannis a avut o importantă întrevedere cu premierul bulgar, Nikolai Denkov, și cancelarul austriac, Karl Nehammer. Aceasta a avut loc la încheierea ședinței Consiliului European de joi, 14 decembrie.
Întâlnirea oficială a fost inițiată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Cu toate acestea, conform afirmațiilor președintelui României, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.
Președintele susține că negocierea „rămâne complicată”.
„Negocierea pe Schengen rămâne complicată. Am încheiat acum 4 minute o întâlnire informală la care ne-a invitat doamna von der Leyen, președinta Comisiei. Au participat cancelarul austriac, premierul bulgar și eu. A fost o discuție bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toții să vedem că mai este mult de negociat până să ajungem la o concluzie care este satisfăcătoare pentru toate părțile.
Nu pot să-mi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte și complet nesatisfăcătoare pentru altă parte. Nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuții, mai e de discutat”, a declarat Iohannis.
Președintele nu exclude un Consiliu European extraordinar pe final de 2023
Întrebat despre posibilitatea unui Consiliu European extraordinar până la sfârșitul anului, dedicat discutării privind aderarea la Spațiul Schengen, Klaus Iohannis a formulat următorul comentariu:
„Nu exclud nimic. Negocierile merg mai departe, toată lumea este foarte implicată și, sigur, la un moment dat, dacă dintr-o dată se arată o soluție, ea poate fi pusă în termeni formali, dar mai avem de discutat până atunci”, a mai precizat el.
Europarlamentarul bulgar Andrei Novakov (PPE) a precizat, tot joi, că veto-ul Austriei are, de fapt, o miză în ceea ce privește societatea austriacă.
El a exprimat ideea că bulgarii au obosit și sunt afectați de aplicarea unor standarde duble în ceea ce îi privește ca europeni.
Novakov consideră că această discuție din Austria nu vizează direct Bulgaria și România, ci este adresată societății austriece.
El a subliniat că nu există o justificare pentru condițiile impuse. Mai ales când țara sa îndeplinește deja toate angajamentele privind securitatea frontierelor. Politicianul a mai adăugat că aceste precizări nu sunt doar opiniile lui, ci reflectă poziția tuturor instituțiilor europene.