Aderarea la Schengen a fost, din nou, adusă în discuție de Marcel Ciolacu. Premierul a vorbit despre acest subiect cu noul ambasador al Republicii Franceze în România, E.S. Nicolas Warnery.
Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat și colaborarea în sectoarele economic, al apărării și securității. Gestionarea dosarelor europene a fost o altă temă analizată în cadrul întrevederii dintre premierul Marcel Ciolacu și noul ambasador al Franței.
De altfel, Marcel Ciolacu a dorit să profite de prilej pentru a atinge un subiect de interes pentru țara noastră. Este vorba de aderarea la Schengen.
Franța, bază de sprijin pentru aderarea la Schengen
Premierul a spus că România se bazează pe sprijinul Franței pentru a avansa în acest proces. Premierul a menționat că au fost bifate toate criteriile necesare pentru aderare.
„România se bazează pe sprijinul Franţei, de care ne leagă o lungă şi profundă prietenie, pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
Ţara noastră a îndeplinit toate criteriile, are legitimitatea aderării la Schengen. Este nevoie de o abordare corectă pentru că un eventual veto austriac împotriva acestei decizii ar genera instabilitate în regiune”, a spus Marcel Ciolacu.
Relațiile dintre cele două țări consolidate de Parteneriatul Strategic
Premierul a subliniat importanța relațiilor solide și de lungă durată dintre România și Franța. Acestea sunt consolidate de Parteneriatul Strategic între cele două țări și de valorile și viziunile comune în plan bilateral, european și internațional.
În lumina contextului regional actual, cei doi oficiali au evidențiat importanța Flancului Estic al NATO și a poziției de descurajare la Marea Neagră. Premierul a exprimat recunoștința pentru Franța în ceea ce privește prezența militară de apărare pe teritoriul României. În plus, conform unui comunicat al Guvernului, s-a subliniat și contribuția semnificativă la Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova.
Ambasadorul Franței a evidențiat rolul crucial al țării noastre
Pe parcursul discuțiilor, ambasadorul Nicolas Warnery a evidențiat rolul crucial al României în menținerea securității regionale. A fost subliniată și contribuția semnificativă în sprijinul acordat Ucrainei prin intermediul coridoarelor de solidaritate.
”Este admirabil simţul european al României, care a făcut posibilă soluţia pentru tranzitul de cereale”, a spus ambasadorul.
Diplomatul francez a ținut să aprecieze performanța economică recentă a României. El a subliniat interesul părții franceze pentru dezvoltarea proiectelor de investiții în sectoarele energetice, cu accent pe utilizarea surselor regenerabile, interconectarea electrică și promovarea noilor tehnologii.
La întâlnire, din partea Guvernului au mai fost prezenți șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu. Și consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Ruxandra Ivan, dar și secretarul de stat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului au participat la întâlnirea unde s-a abordat aderarea la Schengen.