Marcel Ciolacu a acordat, luni, 11 decembrie, un interviu televizat. Printre numeroasele teme abordate, el a oferit informații suplimentare și despre subiectul aderării la Spațiul Schengen. Premierul a recunoscut impactul pozitiv al SUA pentru schimbarea poziției Austriei.
Marcel Ciolacu recunoaște implicarea administraţiei SUA
Marcel Ciolacu a recunoscut faptul că administrația Statelor Unite a avut un impact pozitiv asupra „schimbării la față” a Austriei în problema aderării la Schengen.
Premierul a vorbit despre implicarea SUA și despre marea nedreptate care i se face țării noastre. „Ne-a ajutat cu adevărat şi administraţia Statelor Unite. S-au implicat în acest demers şi această nedreptate pe care o păţeşte România”, a spus el.
Ciolacu susține că există mulți alți politicieni europeni care au făcut lobby pentru România, iar în prezent se adoptă o altă abordare. Aceste declarații vin după ce presa austriacă a vorbit pe larg despre sprijinul SUA în favoarea României.
„Ne-a ajutat cancelarul Olaf Scholz, Germania, ne-a ajutat primul ministru al Spaiei, Pedro Sanchez. Ne-a ajutat cu adevărat şi administraţia Statelor Unite. S-au implicat în acest demers şi această nedreptate pe care o păţeşte România”, a afirmat premierul.
El a indicat că s-a colaborat cu președintele Klaus Iohannis, precum și cu ministrul de Externe și ministrul de Interne în această problemă.
„Am luat o altă abordare, după 13 ani. De 13 ani aşteptăm. În 10 ani au fost 10 prim-miniştri. Nu s-a putut, ne-am dus de fiecare dată cu capul în zid. Am luat o altă abordare”, a afirmat Ciolacu, potrivit Digi24.
Noile planuri de aderare, mai realiste, sunt următoarele, potrivit premierului României:
„Schengen aerian şi promisiunea ca anul viitor, sub preşedinţia Ungariei, să intrăm terestru”.
Publicaţia austriacă Der Standard anunță că americanii i-au convins pe austrieci
Publicația austriacă Der Standard anunța, duminică, faptul că intervențiile administrației SUA pe lângă politicienii de la Viena au avut o influență decisivă asupra deciziei Austriei de a renunța la veto-ul față de România.
Jurnaliștii din Austria aminteau mai ales ajutorul fostului ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder. La fel de important a fost și sprijinul lui James O’Brien. El este noul asistent al secretarului de stat al SUA pentru afacerile europene.
Planurile concrete, ulterioare, în problema Schengen urmează să fie stabilite în cadrul Forumului de la Salzburg. Aceasta este o reuniune a miniștrilor de interne ai Uniunii Europene. Evenimentul va avea loc în Slovenia în zilele de luni și marți.