Aderarea la Schengen. Un anunț așteptat de toată România a venit cu puțin timp în urmă. Este vorba despre votul care ar putea fi dat în Consiliul JAI. Se va întâmpla în acest an sau nu? Răspunsul a fost oferit de ministrul Cătălin Predoiu.
Aderarea României la Schengen. Cătălin Predoiu – ministrul Afacerilor Interne spune că acest subiect trebuie pus pe ordinea de zi în Consiliul JAI în anumite condiții. El a susținut că se va întâmpla atunci când e securizat votul tuturor statelor membre.
El a dorit să clarifice chestiunea controalelor de la frontieră în interiorul Schengen. Predoiu a arătat că, acum, Codul frontierelor Schengen permite reintroducerea temporară a unor controale la frontiere interne în cazul unor evenimente majore sau de motive de securitate.
Vorbim de o suspendare a Spațiului Schengen?
„Până acum au existat astfel de controale interne între câteva state membre, recent s-au adăugat unele noi pe motiv de amenințări teroriste și a unor fluxuri de migrație ilegală. Deci nu e vorba de o suspendare a Spațiului Schengen, ci de aplicarea unor astfel de controale prevăzute, repet, în Codul frontierelor Schnegen”, a spus ministrul.
El a admis că în cadrul JAI, dna comisar Johansson a opinat faptul că aceste reguli trebuie revăzute. Acest lucru trebuie făcut pentru a se elimina criteriile subiective care pot fi invocate pentru activarea acestor controale.
Austria a avut un ton mai moderat
Cu alte cuvinte, a spus ministrul, pentru a se introduce mai multă obiectivitate în procedurile și ipotezele în care se pot aplica controale la frontierele interne.
„Ceea ce e nou e că în cadrul JAI nici Austria nu a mai pus problema României sub aspectul performanțelor în combaterea migrației ilegale. E adevărat, Austria a menționat în continuare că Schengen trebuie reformat, dar pe un ton moderat, fără a pune în cauză situația țării noastre”, a arătat ministrul.
Cât de oportună este supunerea la vot a aderării la Schengen
Întrebat dacă va fi oportună supunerea la vot a aderării la Schengen la Consiliul JAI din decembrie, Predoiu a dat un răspuns categoric. El a spus că România este în contact cu președinția spaniolă. În plus, se urmărește această situație și cu Comisia și celelalte state membre.
„Suntem în contact cu președinția spaniolă permanent și urmărim această situație și cu Comisia și celelalte state membre. Noi suntem de poziție că trebuie pus acest punct pe ordinea de zi atunci când e securizat votul tuturor statelor membre.
Acest lucru se va putea spune mai aproape de luna decembrie decât acum. Acum putem spune că suntem pe un parcurs, pe o progresie instituțională diplomatică normală”, a comentat Cătălin Predoiu.