Marcel Ciolacu a descris întrevederea cu Ursula von der Leyen

„Am avut o discuţie consistentă cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre provocările de securitate ale României la Marea Neagră, eforturile făcute de ţara noastră în contextul războiului din Ucraina, implementarea PNRR şi aderarea României la spaţiul Schengen.

Am prezentat situaţia actuală la frontierele ţării noastre şi am susţinut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România în contextul actual care necesită accelerarea dezvoltării infrastructurii”, a afirmat Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Ursula von der Leyen
Sursă: captură ecran Comisia Europeană

Marcel Ciolacu a afirmat intenţia Guvernului de „a păstra deficitul în limite rezonabile”.

„De asemenea, am subliniat evoluţiile în ceea ce priveşte implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum şi situaţia finanţelor publice şi intenţia Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia şi populaţia”, a menţionat premierul.

Cu privire la aderarea la Schengen, acesta precizează că a solicitat președintei Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României.

„În plus, am solicitat doamnei preşedinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a subliniat Ciolacu.

 

Marcel Ciolacu a discutat și cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis

De asemenea, prim-ministrul României a participat luni și la o întâlnire de lucru organizată de prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis la Atena, la care participă șefi de stat și de guvern din sud-estul Europei și Balcanii de Vest.

Marcel Ciolacu și premierul elen Kyriakos Mitsotakis au purtat discuții care s-au concentrat pe întărirea colaborării bilaterale și regionale, precum și pe susținerea acordată Ucrainei, Republicii Moldova și țărilor din Balcanii de Vest.

„Super întâlnire cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Am discutat despre cum să ne consolidăm cooperarea bilaterală şi regională, să sprijinim Ucraina, Republica Moldova şi ţările din Balcanii de Vest în calea lor europeană şi să ne apropiem de aderarea la Schengen”, a informat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Twitter.

În cadrul unei discuții purtate cu omologul său din Ucraina, premierul român a solicitat egalitate de drepturi și libertăți pentru comunitatea românească din Ucraina, precum și recunoașterea faptului că nu există o limbă „moldovenească”.

„În ceea ce priveşte subiectul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, am readus în atenţia domnului prim-ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect.

Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene – aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică”, a explicat Marcel Ciolacu, într-o declaraţie de presă.