Vor putea începe negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și Republicii Moldova
Comisia Europeană (CE) a informat ambasadorii Uniunii Europene (UE) că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit condițiile necesare pentru a începe negocierile de aderare la blocul comunitar.
„Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări. Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus, vineri, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Liderii UE au convenit să inițieze negocierile de aderare cu cele două state europene în decembrie 2023. Condiția a fost să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi combaterea corupției.
În cadrul unei reuniuni desfășurate, vineri, cu ușile închise, CE a informat ambasadorii UE că aceste criterii au fost îndeplinite. Cu toate acestea, statele membre trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfășurarea negocierilor înainte ca ele să înceapă efectiv.
Ucraina a depus cererea de aderare la UE în februarie 2022, după ce a fost atacată de Rusia. În martie 2022, Republica Moldova, a cărei regiune separatistă pro-Rusia, Transnistria, generează îngrijorări persistente încă din anii 90, a solicitat aderarea la UE.
Ucraina și Republica Moldova au fost recunoscute ca țări candidate în iunie 2023.
Când ar putea adera Georgia la UE?
Georgia a fost implicată într-un război cu Rusia în anul 2008. Totuși, a depus cererea de aderare abia în martie 2022. Statutul de candidat pentru Georgia a fost acordat în decembrie 2023, moment în care s-a convenit și deschiderea discuțiilor cu Ucraina și Republica Moldova.
Alți candidați oficiali sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.
UE continuă să ajute Ucraina
Suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile Ucrainei către blocul comunitar a fost prelungită cu încă un an. Cu o zi în urmă, a intrat în vigoare regulamentul adoptat de Consiliul UE la data de 13 mai 2024.
Cunoscute sub numele de „măsuri comerciale autonome”, ele reprezintă unul dintre pilonii sprijinului acordat de UE economiei ucrainene, ce îi favorizează accesul la piaţa europeană. Ele ţin cont și de preocupările actorilor din statele membre și includ atât un mecanism consolidat de salvgardare, cât şi posibilitatea aplicării unei „frâne de urgenţă” pentru importurile de ouă, păsări de curte, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere. Se vor aplica până la data de 5 iunie 2025.
„Această reînnoire a sprijinului economic puternic al UE pentru Ucraina vine într-un moment crucial, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un nou atac militar de amploare. Măsurile comerciale autonome nu sunt doar un gest de solidaritate şi stabilitate.
Ele reprezintă un colac de salvare pentru economie. În acelaşi timp, includ acum măsuri de salvgardare mai solide pentru sectoarele agricole sensibile ale UE, răspunzând preocupărilor legitime pe care şi le-au exprimat fermierii noştri şi statele membre.
Am găsit echilibrul corect, dar continuăm să lucrăm la găsirea unor soluţii pe termen mai lung în cadrul Acordului de asociere UE-Ucraina. Procedând astfel, transmitem un mesaj clar: viitorul Ucrainei este în inima Uniunii Europene”, a explicat Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț.