Generalul american Mark Milley a declarat sâmbătă, în timpul unei vizite la Stockholm, că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar pune Rusia într-o poziție militară dificilă în Marea Baltică.
„Dintr-o perspectivă rusă, va fi foarte problematic pentru ei, din punct de vedere militar și ar fi foarte avantajos pentru NATO. Marea Baltică este foarte importantă din punct de vedere strategic, este una dintre marile căi maritime ale lumii.”, a spus Mark Milley.
Generalul american a vorbit la o conferință de presă comună cu omologul său suedez, premierul suedez și ministrul suedez al apărării, înaintea unui exercițiu anual NATO în Marea Baltică la care participă Suedia și Finlanda.
Putin spune că nu există nicio amenințare pentru Rusia
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că nu există nicio amenințare pentru Rusia dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO.
Cu toate acestea, el a avertizat că Moscova va răspunde dacă alianța condusă de SUA va consolida infrastructura militară a noilor membri nordici.
Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus că vizita militară a SUA în Suedia este o demonstrație concretă a asigurărilor pe care președintele Joe Biden le-a oferit ei și președintelui finlandez Sauli Niinisto atunci când au plecat la Washington în mai.
„Acesta este un semnal puternic pentru lume. Și de asemenea, arată că asigurările de securitate asupra cărora președintele Biden a fost foarte deschis la Casa Albă sunt de fapt, urmate de acțiuni concrete”, a spus prim-ministrul suedez Magdalena Andersson.
Erdogan se opune intrării Suediei şi Finlandei în NATO
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se opune ferm aderării Suediei şi Finlandei la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a avut o convorbire cu acesta, dar nu a reușit să-l convingă.
Acesta a declarat că îngrijorările Turciei privind securitatea legate de solicitările de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt bazate pe „motive legitime”, conform unei declaraţii transmise de Departamentul de comunicare al Preşedinţiei.
Președintele Turciei a mai precizat că ambele ţări ar trebui să spună clar că au încetat să sprijine „terorismul”, că au ridicat sancţiunile împotriva Turciei şi că sunt gata să arate solidaritate în alianţă, mai scrie în document.
În același timp, Stoltenberg a atras atenţia asupra nevoii de a împlini aşteptările Turciei, un aliat important. În schimb, Turcia a afirmat că nu va sprijini cererile de aderare dacă solicitările nu îi sunt îndeplinite.
Erdogan a acuzat cele două ţări că oferă adăpost membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care militează pentru separare.