Preturile finale la gaze pentru consumatorii captivi ce intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, vor fi in medie cu 3%-5% mai mici decat cele din luna ianuarie, anunta un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale(ANRGN).

De la 1 ianuarie 2007 pretul la gaze pentru consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 de metri cubi pe an, va fi de 881,75 lei pentru mia de metri cubi in cazul consumatorilor dependenti de Distrigaz Sud, iar pentru consumatorii aferenti EON Gaz Romania pretul va fi de 874,52 lei pentru mia de metri cubi. Potrivit ANRGN, aceste preturi nu includ TVA si nici acciza pentru gazele naturale.

Reducerea preturilor la gaze este rezultatul eliminarii impozitului pentru gazele naturale din productia interna, al diminuarii cu circa 12 dolari pe mia de metri cubi a pretului la import, dar si a situatiei favorabile a cursului de schimb leu/dolar si a aplicarii noilor tarife de distributie pentru anul 2007.

Potrivit comunicatului ANRGN, de la 1 ianuarie 2007 se va modifica si sistemul de accizare pentru gazele naturale, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod fiscal. Acciza va fi diferentiata distinct pe factura, separat de pretul relgementat aprobat de ANRGN pentru furnizarea gazelor naturale. Valoarea unitara a accizei comunicata de ANRGN este de 0,17 euro pe giga joule.

Ajustarile preturilor finale reglementate si modificarea sistemului de accizare, vor avea un efect de diminuare a facturii de pana la 2,5% fata de luna decembrie 2006, la aceeasi cantitate de gaze consumate, informeaza ANRGN.

Sursa: Capital 15 Decembrie 2006