Aderarea la OCDE, important obiectiv strategic pentru România. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că aderarea țării noastre la OCDE este un semnal puternic trimis investitorilor străini cu privire la angajamentul României pentru stabilitatea economică.
Aderarea la OCDE, important obiectiv strategic
Procesul de aderare al României la OCDE este cel mai important obiectiv strategic al româniei după aderarea la NATO și UE.
Ministrul Marcel Boloș spune că aderarea României la OCDE ar avea un impact mare. Țara noastră ar putea beneficia de:
- resurse intelectuale
- experiență din partea celor mai avansate economii ale lumii.
În mesajul publicat pe Facebook, oficialul român spune că a avut o întrevedere cu Ulrik Vestergaard Knudsen, secretarul General adjunct al OCDE.
În cadrul întâlnirii, Marcel Boloș a subliniat angajamentul ferm al României cu privire la reformele structurale. Este nevoie ca România să se alinieze la standardele OCDE.
Credibilitate la nivel internațional
Marcel Boloș a mai scris pe rețelele de socializare că aderarea la OCDE va ajuta România cu consolidarea credibilității.
”Aderarea ne-ar permite să ne consolidăm credibilitatea la nivel internaţional şi să câştigăm încrederea investitorilor şi partenerilor comerciali.
Mai mult, ar înseamnă posibilitatea să accesăm resursele intelectuale şi experienţa acumulată de cele mai avansate economii ale lumii”, a mai scris ministrul.
Oficialul român mai spune că este nevoie ca politicile economice să fie revizuite și îmbunătățite. Ministrul Finanțelor a mai precizat pe Facebook că presiunea resimțită este una constructivă.
Potrivit șefului de le Finanțe, presiunea aceasta are puterea de a accelera reformele structurale.
Nu în ultimul rând, el mai spune că reformele respective vor putea stimula creșterea economică și dezvoltarea sustenabilă.
Politici bune pentru o viață mai bună
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională care lucrează la elaborarea unor politici mai bune pentru o viață mai bună.
Obiectivul OCDE este de a elabora politici care să promoveze prosperitatea, egalitatea, oportunitățile și bunăstarea pentru toți.
Din OCDE fac parte:
- Australia
- Austria
- Belgia
- Canada
- Chile
- Columbia
- Costa Rica
- Cehia
- Danemarca
- Estonia
- Finlanda
- Franța
- Germania
- Grecia
- Ungaria
- Islanda
- Irlanda
- Israel
- Italia
- Japonia
- Coreea de Sud
- Latvia
- Lituania
- Luxemburg
- Mexic
- Olanda
- Noua Zeelandă
- Norvegia
- Polonia
- Portugalia
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
- Suedia
- Elveția
- Turcia
- Marea Britanie
- SUA
De asemenea, pe lista țărilor care vor să devină membre OCDE se află:
- Argentina
- Brazilia
- Bulgaria
- Croația
- Peru
- România
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis să deschidă discuții de aderare cu Argentina. Conversațiile privind etapele următoare sunt în curs de desfășurare.
Pe site-ul oficial OCDE se mai arată și care sunt principalii parteneri ai Organizației. Este vorba despre:
- Brazilia
- China
- India
- Indonezia
- Africa de Sud