Aderarea la Schengen! Prim-ministrul Croației a venit cu vești bune în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Țara și-a arătat din nou susținerea pentru România, precizând, de asemenea, care este rețeta succesului pentru a deveni membru Schengen.
Rețeta de succes pentru aderarea la Schengen
Pentru aderarea la Spațiul Schengen, prim-ministrul Croației a spus că există o rețetă de succes. Andrei Plenkovici a oferit un interviu pentru Digi 24, în care a precizat cum a reușit Croația să devină membru Schengen. De asemenea, a mai precizat și care a fost rețeta pentru adoptarea monedei euro.
El a precizat că ocupă funcția de prim-ministru în Croația de 7 ani. Încă din prima zi de mandat, scopul lui a fost să bifeze aceste două reușite pentru țara sa.
„Ne bucurăm că ne-am atins obiectivul strategic de integrare profundă, atât în Spațiul Schengen, cât și în zona euro. Sunt prim-ministru al Croației de 7 ani, din 2016, iar obiectivul meu din prima zi a fost să realizez aceste două obiective strategice pentru Croația“, a precizat premierul Plenkovici.
Migrația ilegală a fost prevenită
Oficialul croat spune că în acești ani s-a muncit foarte mult. Acesta a mai precizat că s-a recuperat avansul avut de România și Bulgaria în acest proces.
Potrivit șefului Executivului de la Zagreb, au fost 286 de criterii de respectat pentru Schengen. Acesta a mai spus că a:
- consolidat controlul asupra frontierei externe
- prevenit rutele de migrație ilegală
La rutele de migrație ilegală el s-a referit la Mediterana de Est și Balcanii de Vest.
Premierul croat a precizat „am muncit din greu, pentru ambele integrări profunde. În cazul Schengen, am reușit să recuperăm procesul deja avansat pe care îl aveau atât România, cât și Bulgaria, pentru că ați început acest exercițiu în 2011”.
„Am avut 286 de criterii diferite pentru Schengen, le-am îndeplinit și ne-am consolidat controlul asupra frontierei externe.
Așadar, aș spune că acest lucru a fost esențial, îndeplinirea bună a criteriilor și controlul eficient al frontierei și prevenirea rutelor de migrație ilegală, adică Mediterana de Est, Balcanii de Vest. Toate acestea s-au făcut pentru Schengen“, a spus premierul Plenkovici.
Croația a intrat în zona euro
Prim-ministrul croat a vorbit și despre aderarea la zona euro. El a precizat că îndeplinirea criteriilor a început din 2017-2018.
Șeful Executivului de la Zagreb mai spune că țara sa este singura care a aderat la Spațiul Schengen și la zona euro în același moment.
Totuși, el spune că a fost multă muncă politică și că s-a lucrat cu toți liderii politici.
„A fost multă muncă politică, dar multă muncă concretă. Nu aș spune că terminalul de gaz lichefiat din Marea Adriatică, care a fost, de asemenea, un proiect realizat complet în mandatul meu, a schimbat starea de spirit. Ceea ce am făcut a fost să arătăm că putem face și că îndeplinim lucrurile la timp. Am lucrat foarte mult cu toți liderii și de aceea am fost acceptați“, a punctat Andrei Plenkovici.
România și Bulgaria, dorite în Spațiul Schengen
Oficialul croat a mai precizat că și-ar fi dorit ca România și Bulgaria să fie și ele în Schengen. De altfel, el spune că România nu și-a ales să intre în zona euro.
Nu în ultimul rând, el mai spune că ambele țări sunt susținute de către Croația. În încheiere, el a mai spus că România va fi susținută de Croația dacă va dori să intre în zona euro.
„Speram ca atât România, cât și Bulgaria vor fi în același tren, mai ales când vine vorba de Spațiul Schengen. În zona euro, România nu a ales să se alăture, doar Bulgaria. Suntem bucuroși să susținem ambițiile atât ale României, cât și ale Bulgariei în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen și, de asemenea, dacă zona euro ar deveni vreodată un subiect de interes (n.r. în România), am fi foarte bucuroși să susținem și acest lucru“, spune el.