Aderarea la Schengen este dorită atât de România, cât și de Bulgaria. Premierul Marcel Ciolacu a avansat chiar ipoteză să ne separăm de vecinii noștri în acest proces. Scenariul nu este, însă, văzut cu ochi buni de vecinii noștri de peste graniță.

Premierul bulgar a reacționat și a spus că nu se așteaptă ca Bulgaria și România să fie separate în ceea ce privește aderarea la Schengen. Nikolai Denkov a reacționat, astfel, la anunțului omologul său român. Ciolacu a afirmat, în urmă cu câteva zile, că Bucureștiul ar putea lua în considerare separarea de Bulgaria.

Reacția Bulgariei privind separarea de România

„Această evaluare este doar pentru uz intern în România. Nu există niciun fel de indicii că Bulgaria și România merg pe piste diferite. Noi ne-am îndeplinit angajamentele cu privire la statul de drept”, a comentat premierul Denkov.

Liderul Guvernului de la Sofia a ținut să arate că Bulgaria a realizat „progrese deosebite cu privire la protecția frontierelor”.

„Trebuie să parcurgem acest drum împreună, pentru că trebuie să ne rezolvăm problemele comune cu România și nu există niciun motiv să discutăm despre o astfel de separare”, a comentat șeful Guvernului de la Sofia.

Bulgaria
Bulgaria/SURSA FOTO: Dreamstime

Scenariul lui Marcel Ciolacu privind aderarea la Schengen

Comentariul său vine pe fondul declarațiilor făcute anterior de Marcel Ciolacu. Premierul român a susținut că București ar putea lua în considerare separarea de Bulgaria privind aderarea la Schengen. Primul-ministru a spus aceste lucruri într-un interviu acordat Bloomberg.

Trebuie spus că aderarea la Schengen a României este blocată doar de Austria. Bulgaria are, în schimb, opoziția Țărilor de Jos.

Ședință extraordinară în luna decembrie

În același interviu, Marcel Ciolacu a anunțat că va solicita președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene să organizeze o ședință extraordinară a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne. Ședința ar urma să aibă lor în luna decembrie. În cadrul acesteia, se va revizui aderarea la Schengen a României.

“Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, când calculele politice se pot schimba”, a spus la acel moment Marcel Ciolacu.

Iohannis nici nu vrea să audă de o astfel de ipoteză

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, la rândul său, că cea mai bună variantă este ca România și Bulgaria să intre împreună în spațiul Schengen. Șeful statului a explicat că, în această direcție sunt îndreptate toate negocierile și toate încercările de a-i convinge pe cei care au rezerve în această privință.

Trebuie spus că Țările de Jos au admis posibilitatea ridicării dreptului de veto cu privire la aderarea Bulgariei. Acest lucru s-ar întâmpla dacă Comisia Europeană dă o evaluare pozitivă legislației privitoare la controlul procurorului general, modificărilor cu privire la Comisia pentru Combatere Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit, precum și modificărilor constituționale pregătite. Austria ridică, însă, în schimb, problema migranților ilegali.