România și Bulgaria ar putea adera la spațiul Schengen până la sfârșitul anului

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, că mesajul său la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) din Luxemburg va fi clar: România și Bulgaria trebuie să adere la spațiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârșitul acestui an.

În cadrul dezbaterii despre reintroducerea controalelor la frontierele interne ale unor state din Schengen, Johansson a subliniat importanța acestei măsuri pentru coeziunea europeană.

Importanța ridicării controalelor

Comisarul a evidențiat cât de important este spațiul Schengen, numindu-l „cea mai mare zonă de circulație din lume”, cu un impact semnificativ asupra vieții a 450 de milioane de oameni din 29 de țări.

Aproximativ 50 de milioane de oameni trăiesc în proximitatea unei frontiere interne din Schengen, iar controalele reintroduse afectează grav libera circulație, un principiu fundamental al Uniunii Europene. Johansson a reamintit că aceste controale trebuie să fie temporare și utilizate doar ca o ultimă soluție.

„Este cea mai mare zonă de circulaţie din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de ţări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populaţia Europei trăieşte într-o zonă de frontieră. 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulţumesc că aţi pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă”, le-a spus comisarul european de interne eurodeputaţilor.

România și Bulgaria pregătite pentru aderare

Ylva Johansson a declarat că este mândră de progresele realizate în acest mandat și că aderarea României și Bulgariei este un obiectiv important pe care l-a susținut cu tărie.

„Sunt atât de mândră de acest mandat. Am primit Croaţia, Bulgaria şi România în Schengen. Am luptat foarte dur pentru asta. Impactul asupra oamenilor este uriaş. Fără paşaport şi fără cozi. Asta înseamnă Europa. O prietenă din România mi-a spus ce minunat este pe aeroport când copiii râd şi spun: ‘Uite mamă, nu mai trebuie paşapoarte!’ Şi asta este pentru că Schengen nu este doar fundaţia prosperităţii noastre. Schengen este parte a identităţii noastre, este parte din ceea ce suntem”, a spus ea în plenul PE.

Ea a reamintit că aceste țări au implementat toate măsurile necesare pentru a face parte din această zonă și că „a venit timpul” să li se permită accesul complet.

Johansson a relatat un exemplu personal, spunând că o prietenă din România i-a povestit cât de minunat este ca copiii să observe că nu mai au nevoie de pașapoarte pe aeroporturi, subliniind că Schengen este nu doar fundația prosperității, ci și parte a identității europene.