Aderarea la Spațiul Schengen! Apar noi vize. România le va emite

Spațiul Schengen

SURSA FOTO: Dreamstime

Aderarea la Spațiul Schengen! Noi vize ar putea apărea pentru intrarea în Spațiul Schengen. Deși România nu face parte în mod oficial din zona liberă, le va emite și ea.

Aderarea la Spațiul Schengen

Aderarea la Spațiul Schengen! Parlamentul European a pus în discuție miercuri, în primă lectură, inițiativa de a introduce vize electronice Schengen. Pasul acesta este important în procesul de consolidare a cooperării în domeniul securității și a frontierelor europene. Deputații europeni au dezbătut modificările propuse pentru legislația europeană și au obținut sprijin din partea celor mai mari grupuri parlamentare.

Europarlamentarul bulgar Emil Radev a evidențiat beneficiile acestor modificări, subliniind că acestea vor simplifica controalele la frontiere De altfel, vor introduce o platformă unică pentru depunerea cererilor de viză. De asemenea, Radev a subliniat faptul că documentele pentru vizele Schengen electronice vor fi emise și de către Bulgaria.

El a vorbit în numele Grupului Partidului Popular European.

„De 12 ani, Bulgaria şi România aşteaptă să fie admise în Schengen. Deşi nu suntem încă membri Schengen cu drepturi depline, vom putea emite vize Schengen electronice. Percep aceasta ca o dovadă că locul Bulgariei şi României este în clubul ţărilor fără controale la frontierele interne. Trăim vremuri foarte tulburi, astfel încât, mai mult decât oricând, avem nevoie de securitate şi stabilitate, de un control mai strict al frontierelor noastre externe”, a declarat Emil Radev.

Juan Aguilar din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților a subliniat, de asemenea, faptul că Parlamentul European va negocia introducerea vizelor umanitare, indicând un pas esențial către un control sporit al frontierelor externe.

România și Bulgaria, în afara Schengen

Cu toate acestea, observațiile lui Eric Markart din Grupul Verzilor indică o problemă semnificativă: Bulgaria și România rămân în afara Spațiului Schengen, în ciuda îndeplinirii tuturor cerințelor.

„Este absurd ca poliţiştii de frontieră din ambele ţări să efectueze controale la frontierele interne europene, şi nu la cele externe”, a menţionat acesta.

Anghel Djambazki din partea Conservatorilor și Reformatorilor Europeni a subliniat nedreptatea în cazul Bulgariei și României. Deși au îndeplinit toate condițiile, țările rămân în afara Spațiului Schengen. El a ridicat o întrebare validă, reflectând frustrarea țărilor care au demonstrat conformitatea cu cerințele, în timp ce migranții ilegali din UE au generat violență și teroare în Bruxelles.

Jean-Lin Lacapelle din Partidul Identitate și Democrație a observat că digitalizarea vizelor Schengen este o inițiativă pozitivă. Totuși, el spune că nu e cea mai urgentă problemă. El a subliniat faptul că teroriștii care au atacat Parisul în 2015 au beneficiat din plin de libertatea de mișcare în interiorul UE.

SURSA FOTO: Dreamstime

Necesitatea aplicării unei politici uniforme în materie de vize

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a insistat asupra necesității aplicării uniforme a politicii europene în materie de vize. El a menționat că cererile de viză încă diferă între statele membre ale UE și sunt rareori electronice. Schinas a subliniat importanța pregătirii pentru introducerea modificărilor. El a declarat că mai multe inițiative legislative sunt așteptate în următorii ani.

„Cererile de viză încă diferă între ţările UE şi sunt rareori electronice”, a afirmat Schinas.

Oficialul european și-a exprimat încrederea că Consiliul UE va lua o decizie pozitivă în privința aderării Bulgariei și României la Schengen. Prin admiterea acestor țări în Spațiul Schengen, resursele și eforturile vor fi direcționate către protejarea frontierelor externe ale UE. Acolo este cu adevărat nevoie de ele.

„Sunt încrezător că va fi o decizie pozitivă în curând. Comisia Europeană va propune noi reguli pentru anularea vizelor eliberate pentru călătoria în UE. Regulile existente în acest domeniu trebuie să fie mai stricte”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.