România este la un pas de a intra în Shengen Terestru
România și Bulgaria sunt la un pas de a intra în Shengen Terestru!
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, se va întâlni la Budapesta, Ungaria, cu miniștrii de Interne din România și Bulgaria, Cătălin Predoiu și Atanas Ilkov.
Întâlnirea are loc în contextul în care Ungaria deține președinția Consiliului Uniunii Europene și reprezintă un „nou pas” spre aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, unde granițele dintre țările membre sunt deschise.
Decizia finală privind intrarea României și Bulgariei în Schengen Terestru se va lua la următoarea întâlnire a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană (UE), programată pentru 12 decembrie – 13 decembrie. Austria, care a fost singura țară din Uniunea Europeană (UE) ce a blocat până acum aderarea celor două țări, și-a schimbat poziția și acum sprijină acest proces.
Întâlnirea de la Budapesta face parte dintr-un „plan mai larg”
Întâlnirea de la Budapesta face parte dintr-un „plan mai larg” pentru aderarea celor două țări. Austria cere să fie asigurată o protecție suplimentară a granițelor externe ale Spațiului Schengen și o mai bună combatere a traficului de persoane. Frontex, agenția europeană care se ocupă de protecția frontierelor, a anunțat că va tripla numărul agenților săi în Bulgaria pentru a sprijini aceste măsuri.
Comisia Europeană (CE) sprijină consolidarea granițelor externe ale Uniunii Europene (UE), oferind 130 de milioane de euro pentru dotări moderne, cum ar fi detectoare de mișcare, camere cu termoviziune, echipamente de detecție, nave de patrulare și mașini speciale de teren.
Menținerea veto-ului a fost importantă pentru Austria
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a reamintit tuturor că menținerea veto-ului a fost importantă pentru Austria. El consideră că numărul migranților ilegali care trec prin aceste țări a scăzut mult, ceea ce arată că s-au făcut progrese, dar mai sunt lucruri de îmbunătățit. Cerințele Austriei legate de combaterea traficului și migrației ilegale sunt acum luate în serios. Austria va continua să sprijine aceste măsuri.
Motivul principal pentru care Austria a renunțat la veto este reducerea cu 30% a trecerilor ilegale de frontieră în Uniunea Europeană (UE). În special, migrația prin ruta Balcanilor a scăzut cu 62%, potrivit Ministerului de Interne al Austriei.