UE se pregătește să înceapă negocierile oficiale pentru admiterea Moldovei și Ucrainei
Potrivit publicației Politico, cinci diplomați europeni au dezvăluit că statele membre ale Uniunii Europene intenționează să înceapă oficial negocierile privind aderarea Moldovei și Ucrainei la UE la data de 25 iunie. Această decizie vine după ce o astfel de intenție fusese anunțată încă din decembrie 2023. Cu toate acestea, decizia a fost amânată din cauza opoziției Ungariei și a temerilor că extinderea UE ar putea deveni un subiect-cheie în timpul alegerilor pentru Parlamentul European, programate între 6 și 9 iunie.
Ceremonia de începere a negocierilor
Surse diplomatice au confirmat că Republica Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la UE în cadrul unei ceremonii programate pentru ultima săptămână din luna iunie. Mai mulți diplomați europeni au exprimat sub condiția anonimatului încrederea că o așa-numită „conferință-ceremonie interguvernamentală” va avea loc la Bruxelles în această perioadă, înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată de Ungaria la 1 iulie.
Aceleași surse au dezvăluit că „cadrele negocierilor” pentru ambele țări vor fi adoptate simultan de către statele membre UE. Chiar dacă R. Moldova și Ucraina au primit acceptul pentru a începe negocierile de aderare la summitul UE din decembrie 2023, data exactă a acestui nou pas nu a fost încă stabilită oficial. Potrivit experților în funcționarea UE, negocierile efective vor începe odată cu deschiderea primului capitol din cele peste 30 prevăzute, probabil undeva în cursul anului 2025.
Motivația pentru ceremonia din iunie
Oficialii UE doresc să organizeze ceremonia din iunie pentru a încuraja Moldova și Ucraina să persevereze, dar intrarea efectivă în capitolele de negociere va fi amânată până după preluarea președinției UE de către o altă țară, după Anul Nou. Guvernul naționalist de la Budapesta, condus de premierul Viktor Orban, s-a opus vehement invitației adresate Ucrainei de a începe negocierile de aderare, criticând lipsa de control asupra granițelor, corupția și încălcările drepturilor minorităților naționale.
Deși Ungaria este în favoarea aderării Moldovei la UE, în această etapă a extinderii, aceasta este asociată cu Ucraina, ceea ce face ca unele acțiuni de încetinire a parcursului european al Kievului să afecteze și Chișinăul.
Într-o declarație de presă, Zelenski a adus în prim-plan nu doar importanța economică a Ucrainei pentru Uniunea Europeană, ci și interdependența și relațiile comerciale strânse între Ucraina și statele membre ale UE.
„Cerealele noastre sunt importante pentru partea sudică a UE, mai precis pentru sectorul agricol în Spania şi Italia. Zahărul nostru este necesar pentru piaţa românească”, a declarat Zelenski.