Așadar, șeful delegației europene în Republica Moldova speră ca problema din regiunea transnistreană să fie rezolvată înainte de aderarea țării în UE. Totodată, acesta a admis și posibilitatea aderării fără Transnistria.
„Sperăm ca atunci când Republica Moldova va adera la UE, această problemă va fi rezolvată. În această etapă, vom continua să sprijinim găsirea unei soluții pașnice. Sperăm că acest lucru va permite rezolvarea situației înainte de aderarea Republicii Moldova la UE. Dar aceasta nu este singura opțiune posibilă”, a declarat diplomatul la postul de televiziune Vocea Basarabiei.
Republica Moldova ar putea adera la UE fără Transnistria
Acesta a spus și că Bruxelles-ul nu ar dori să se confrunte cu problema regiunii transnistrene. Amintim că anunțul a venit după ce președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea adera la UE fără Transnistria.
În luna octombrie, Jānis Mažeiks a declarat că UE se așteaptă ca autoritățile moldovene să rezolve problema transnistreană concomitent cu progresul pe calea integrării europene.
Acesta a adăugat că soluționarea situației din jurul Transnistriei nerecunoscute joacă un rol important în procesul de aderare. Potrivit diplomatului, problemele teritoriale trebuie rezolvate, în special datorită normelor juridice ale UE.
Înainte, membrii Parlamentului European au reuşit să adopte o rezoluție privind negocierile dintre UE și Republica Moldova privind aderarea la comunitate.
Rusia a fost somată să se retragă din Transnistria
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un apel către Federația Rusă. Astfel, i-a cerut să își retragă trupele de pe teritoriul Moldovei.
„Moscova continuă să exercite presiuni asupra Republicii Moldova (…) cu scopul de a vă destabiliza societatea şi de a vă submina democraţia”, a declarat secretarul general al NATO.
Acesta a vorbit și despre presiunile exercitate de Rusia, care folosește inclusiv metode precum șantajul energetic și dezinformarea. Totodată, el secretarul general a precizat că NATO susține în totalitate integritatea teritorială a Moldovei.
„Moldova a răspuns condamnând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi întărindu-şi rezilienţa şi securitatea internă. NATO susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei şi cerem Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul vostru. Puteţi conta în continuare pe asistenţa noastră”, a mai spus Stoltenberg.
Potrivit unor date de anul trecut, Armata rusă deține aproximativ 1.500-2.000 de militari în regiunea Transnistria. Aceștia sunt grupați în în două categorii.
Prima grupă sunt „pacificatorii”. Aceștia și-au început misiunea în 1992 la finele Războiului de Nistru dintre armata Republicii Moldova și separatiștii pro-ruși tranisnistreni susținuți de Rusia.
A doua categorie sunt soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).