Aderarea României în Schengen, discutată din nou în JAI. Mureșan: Susţine aderarea fără întârziere

Siegfried Mureşan

SURSA FOTO: Facebook

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a vorbit despre noul comisar european pe migraţie din Austria în dosarul Schengen, Magnus Brunner. Europarlamentarul român a anunțat că aderarea României la Schengen va fi din nou discutată.

Siegfried Mureșan, optimist cu privire la colaborarea cu noul comisar european pentru afaceri interne și migrație

Siegfried Mureșan, eurodeputat din partea PNL, a anunțat luni că Partidul Popular European, împreună cu PNL, își propun să colaboreze cu noul comisar european pentru afaceri interne și migrație, originar din Austria.

Siegfried Mureșan și-a exprimat speranța că acesta va sprijini eforturile României și Bulgariei de a adera cât mai repede la spațiul Schengen, inclusiv în ceea ce privește frontierele terestre.

„Vom avea întâlniri cu domnia sa chiar în cursul acestei săptămâni, inclusiv în cadrul familiei noastre politice şi aşteptăm de la el, în noua sa funcţie, să fie un reprezentant clar al liniei Comisiei Europene, şi anume aceea că România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Domnia sa, după ce va fi învestit drept comisar, va fi comisar european, iar linia tuturor instituţiilor Uniunii Europene, a Comisiei Europene şi a Parlamentului European este aceea de a susţine aderarea fără întârziere a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi cu frontiera terestră”, a spus Mureşan în cadrul unui briefing pentru jurnalişti români.

Siegfried Mureșan (SURSA FOTO: Facebook, Siegfried Muresan)

Magnus Brunner, comisar din partea Austriei

Comisia pentru libertăți civile și afaceri interne va organiza o audiere pentru Magnus Brunner, care a fost desemnat ca nou comisar din partea Austriei.

Între 4 și 12 noiembrie, vor avea loc audierile pentru toți comisarii propuși.

Membru al Partidului Popular Austriac (ÖVP), Magnus Brunner este asociat cu Partidul Popular European (PPE).

Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, a subliniat că Magnus Brunner, comisarul desemnat al Austriei, nu va putea să implementeze politica austriacă dintr-o poziție europeană.

El a exprimat speranța că, odată cu încheierea alegerilor parlamentare din Austria, se va ajunge rapid la un acord cu noul guvern și că întârzierea actuală, considerată nejustificată, va fi depășită.

„Din momentul în care devine comisarul european, va fi comisar european mai mult decât e reprezentantul Austriei”, şi-a exprimat el convingerea.

Siegfried Mureșan susține că, prin primirea portofoliului pentru migrație, Austria obține un mijloc eficient de a aborda problema migrației la scară europeană. El consideră că această situație a fost folosită ca argument pentru a justifica amânarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

SURSA FOTO: Facebook, Siegfried Mureşan

Intrarea României în Schengen, din nou pe agendă

În cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne care va avea loc săptămâna aceasta la Luxemburg, se va aborda subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen în ceea ce privește frontierele terestre.

Cu toate acestea, eurodeputatul PNL avertizează că nu ar trebui să ne așteptăm la o decizie iminentă.

„Cred că trebuie să dăm timp Comisiei Europene, României, Bulgariei şi Austriei să poarte discuţii în acest nou context, după alegerile parlamentare (din Austria). Simt că există voinţă şi la Viena pentru a face progrese. Nu cred că procesul se va finaliza în cursul câtorva zile şi de aceea ne-aş avertiza să nu creăm aşteptări înaintea fiecărui Consiliu JAI cum că aderarea va fi finalizată. Cred că este un proces care se poate finaliza în următoarele luni, dar să nu aşteptăm acum o soluţie finală săptămâna aceasta”, a pledat el.

Situația pentru spațiul Schengen este complicată, având în vedere că numeroase state au reinstaurat controale la granițe. În acest context, Parlamentul European a stabilit pentru luni o dezbatere dedicată impactului acestor măsuri asupra zonei de liberă circulație.

„Această dezbatere este necesară pentru a afla de la Comisia Europeană în primul rând dacă aceste controale respectă acquis-ul comunitar, respectă acquis-ul Schengen şi dacă ele sunt în concordanţă cu legislaţia europeană”, a spus Mureşan înainte de dezbatere.