Se amână aderarea României în Schengen
UPDATE
Surse guvernamentale spun că la finalul lunii decembrie 2023 va avea loc un Consiliu JAI extraordinar. În cadrul acestui eveniment ar urma să se analizeze aderarea României la Schengen.
Aceleași surse spun că ar fi vorba despre o aderare în două etape. Prima dintre ele ar fi intrarea României în Schengen doar cu frontierele aeriene. Asta ar urma să se întâmple în martie 2024.
ȘTIRE PRINCIPALĂ
Surse politice au confirmat amânarea votului privind aderarea României în Spațiul Schengen. Consiliul JAI din luna decembrie nu va include pe ordinea de zi acest subiect crucial pentru țara noastră.
Conform informațiilor, raportul inițiat și coordonat de Parlamentul European, privind procedurile legislative speciale la nivel european, a fost aprobat în Comisia pentru Afaceri Constituționale cu o largă majoritate.
Acest raport include condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și mecanisme pentru invalidarea veto-urilor nejustificate din punct de vedere legal.
”Raportul pe care l-am inițiat și coordonat în Parlamentul European, care are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, și care cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din legislativul european.
Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene”, arată europarlamentarul Victor Negrescu.
Presiune pe Olanda și Austria
Parlamentul European a pus presiune pe Austria și Olanda, solicitând justificarea legală a veto-urilor lor și amenințând cu atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene.
Raportul reacționează la blocarea deciziilor la nivelul Consiliului UE pe motive politice și cere Comisiei Europene să revizuiască Acordul interinstituțional pentru o mai bună legiferare.
”În cadrul raportului se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării loiale în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei și Olandei în perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie”, mai spune Victor Negrescu.
Este necesar un vot pozitiv pentru România
Totodată, Parlamentul European transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre cu privire la necesitatea unui vot pozitiv pentru aderarea României la Spațiul Schengen.
Rezultatul obținut în Comisia pentru Afaceri Constituționale arată sprijinul semnificativ acordat României în procesul de aderare la Spațiul Schengen. Acesta subliniază determinarea legislativului european de a nu tolera blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu
”Rezultatul obținut în Comisia pentru Afaceri Constituționale arată sprijinul de care beneficiază România în procesul de aderarea la spațiul Schengen și transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru țara noastră.
Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputați prezenți. Voturile împotrivă au aparținut unui eurodeputat PPE și unui eurodeputat anti-european”, a transmis europarlamentarul Victor Negrescu.
Germania ar bloca intrarea în Schengen
Europarlamentarul bulgar, Anghel Djambazki, susține că întârzierea admiterii Bulgariei și României în Spațiul Schengen se datorează Germaniei și Olandei.
Potrivit afirmațiilor sale, Germania evită să-și exercite dreptul de veto direct. În schimb, găsește alte state europene pentru a face acest lucru.
Djambazki sugerează că Guvernul german se folosește de o tactică cunoscută pentru a evita o poziție directă negativă în această chestiune.
Potrivit europarlamentarului bulgar, Austria are probleme legate de migrația ilegală care sunt, de fapt, generate de comportamentul Germaniei.
El subliniază că migrația masivă de migranți care sprijină Palestina împotriva Israelului este o problemă majoră și șocantă pentru Austria. Aceasta se datorează comportamentului german.
Djambazki afirmă că Bulgaria se află în afara Spațiului Schengen din motive financiare și de transport. Obiectivul este de a menține funcționarea porturilor vestice așa cum se întâmplă în prezent.
Acuzațiile sale arată o perspectivă diferită asupra întârzierii aderării celor două țări în Spațiul Schengen. Ele adaugă un element politic și geostrategic discuției.